Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2616 (2019-2020)
Innlevert: 14.09.2020
Sendt: 15.09.2020
Besvart: 21.09.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hva er fremdriften for stimuleringsordningen for kulturlivet som ifølge regjeringen skal tre i kraft 1. oktober?

Begrunnelse

På pressekonferanse 19.08.20 annonserte kulturministeren at det skulle komme en stimuleringsordning for kulturlivet som skal erstatte den midlertidige kompensasjonsordningen for kulturarrangement. Målet var å stimulere til at det kan skapes aktivitet.
Kulturlivet sitter nå stille og venter, mens all planlegging er satt på hold. Juleproduksjonene som avholdes i november og desember er sammen med festivalene den største kommersielle perioden for mange innen musikkfeltet. NEMAA estimerer omsetningen på de 30 største turneene til å utgjøre ca. 150 millioner kroner i billettomsetning og ca. 800 000 billetter. De 30 største juleproduksjonene sysselsetter mellom 10-15 personer pr produksjon, noe som tilsvarer opp mot 500 sysselsatte i perioden. Totalt er omsetningen estimert til 300 millioner i året på julekonserter, der det selges opp mot 1,5 millioner billetter med stort og smått.
Men julekonsertene lager seg ikke selv. De må planlegges og profileres. Og denne planleggingen burde skjedd nå. Selv om det kun er få uker til 1. oktober etterlyser flere i kulturlivet informasjon. I påvente av dette kommer, venter de med å booke arrangement. Usikkerheten rundt hva denne stimuleringsordningen skal være ender derfor med å stoppe all aktivitet i stedet for å sikre at aktiviteten kommer i gang.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Regjeringen arbeider kontinuerlig med å utvikle ordninger for å avhjelpe de utfordringer aktørene i kultursektoren møter som følge av covid-1 9.
Regjeringen har nå lagt fram en tilleggsproposisjon for Stortinget med forslag til tiltak i møte med virusutbruddet, jf. Prop. 142 S (2019-2020). Her foreslår regjeringen en bevilgning på 900 millioner kroner til kompensasjonsordninger for kultursektoren for perioden 1. september – 31. desember, og til etablering av en ny stimuleringsordning som skal gjelde fra 1. oktober.
Mange aktører i sektoren venter på stimuleringsordningen og Kulturdepartementet arbeider nå med innretningen på ordningen- Et utkast til forskrift vil bli sendt på høring til sentrale aktører i sektoren i løpet av kort tid. Umiddelbart etter at Stortinget har fattet sitt vedtak vil forskriften vedtas. I og med at ordningen skal gjelde fra 1. oktober vil den måtte få tilbakevirkende kraft.