Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2626 (2019-2020)
Innlevert: 15.09.2020
Sendt: 15.09.2020
Besvart: 22.09.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Hva vil statsråden gjøre for å sikre at kommuner som har bosatt barn på sykehjem, i strid med familiens ønske og Stortinget vedtak, rydder opp i dette?

Begrunnelse

Stortinget har vedtatt at barn ikke skal bo på sykehjem.
Likevel ser vi nå flere eksempler på barn som blir plassert på sykehjem mot foreldrenes vilje. NRK hadde nylig en sak fra Sunndal kommune i Møre og Romsdal, hvor fire år gamle Sofie bor på sykehjem. Da Sofie var to år ba foreldrene kommunen om mer hjelp. Kommunens løsning var å sette barnet på sykehjem. Sofie, som nå er 4 år, bor nå på sykehjem annenhver uke. Et annet tilfelle er lille Isabella på 2 år som bor i Hustadvika kommune. Isabella har en svært alvorlig diagnose som gjør at hun ikke kommer til å leve så mange år til. Likevel har familien kjempet en tøff kamp mot kommunen (også i gamle Fræna kommune), for at Isabella skal få den hjelpen hun trenger, slik at de kan ha den lille jenta si hjemme. Responsen fra kommunen var i sommer å putte Isabella på sykehjem mot foreldrenes vilje.
Kommuner i Møre og Romsdal er ikke alene om å bruke denne løsningen. En oversikt fra Helsedirektoratet viser at ni barn bor på sykehjem også i fylkene Innlandet, Vestfold og Telemark, Trøndelag og Nordland. Fylkesmennene har rapportert at foreldrene til tre av disse ni ikke ønsker å være der.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Barn bør ikke bo på et alders- eller sykehjem. Ved utformingen av et tjenestetilbud må kommunen så langt det er mulig ivareta barnets og familiens ønsker og behov. Samtidig har kommunen et ansvar for at tjenestene som ytes er forsvarlige.
Barns rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester forutsetter en individuell vurdering av den enkeltes behov. For barn med stort behov for tjenester, vil retten til å medvirke - og de faglige og etiske normene i forsvarlighetskravet - være sentrale når kommunene skal sørge for et tilfredsstillende botilbud.
I 2018 ble praksisen med barn som bosettes på sykehjem mot familiens ønske og barnets beste klargjort gjennom brev til landets fylkesmenn og landets kommuner. Det presiseres her at praksisen er i strid med Stortingets ønske og skal opphøre. Det vises for øvrig til at staten gjennom toppfinansieringsordningen for ressurskrevende tjenester har lagt til rette for økonomisk bistand til kommunene der et særlig ressurskrevende tjenestetilbud er nødvendig.
Helsedirektoratet har i flere år fått i oppdrag å sørge for at fylkesmennene har oversikt over, og følger opp, kommuner som har unge med nedsatt funksjonsevne bosatt i alders- eller sykehjem. Fylkesmannen undersøker blant annet om vedkommende ønsker utflytting og om kommunen har en plan for utflytting. Fylkesmennene skal på bakgrunn av innmelding fra kommunene og etter behov, veilede kommunene for å finne en tilfredsstillende løsning. For 2020 har Helsedirektoratet gitt fylkesmennene et tilleggsoppdrag med å rapportere antall barn under 18 år med langtidsopphold i institusjon som alders- eller sykehjem. Helsedirektoratet rapporterer at det per 31.12.2019 er 9 barn under 18 år som har permanent opphold i et alders- eller sykehjem. Av disse hadde 3 et flytteønske. Helsedirektoratet opplyser at alle de 3 har en konkret flytteplan.
En kontaktgruppe med representanter fra Norges handikapforbund (NHF), Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO), KS, Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet følger utviklingen på området. Det vil bli avholdt et nytt møte i kontaktgruppen denne høsten.