Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2659 (2019-2020)
Innlevert: 17.09.2020
Sendt: 17.09.2020
Besvart: 22.09.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Utbyggingsproblemene på Johan Castberg har i hovedsak vært knyttet til sveisefeil under konstruksjonen i Singapore og feil i datavareprogrammet Stofat software som man har vært klar over i flere år. I juni 2019 vedtok kontroll- og konstitusjonskomiteen at Arbeids- og sosialdepartementet og Petroleumstilsynet skulle bedre oppfølgingen av IKT-sikkerheten og styrke tilsynsvirksomheten i utlandet.
Hva har statsråden gjort for å følge opp disse kravene, og hvorfor har disse feilene likevel kunnet skje?

Begrunnelse

I september 2018 kom Riksrevisjonen med en rapport om Petroleumstilsynets oppfølging av helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten. Denne ble ferdigbehandlet av kontroll- og konstitusjonskomiteen i juni 2019. I rapporten og komitebehandlingen pekes det på at: «Arbeids- og sosialdepartementet skal sørge for at Petroleumstilsynet følger opp IKT-sikkerheten i petroleumsvirksomheten på en bedre måte» og at «Petroleumstilsynet må styrke sin tilsynsvirksomhet ytterligere, særlig gjelder dette for arbeid med installasjoner og anlegg som skjer utenfor landets grenser. Komiteen er særlig opptatt av at hele produksjonsprosessen må følges, slik at man er sikker på at de anlegg som kommer til norsk sokkel er i henhold til de krav og forordninger som blir stilt».

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Petroleumstilsynet fører tilsyn med at petroleumsnæringen ivaretar sitt ansvar og videreutvikler et høyt sikkerhetsnivå. Etaten fører et omfattende tilsyn med næringen i alle faser av virksomheten, men like fullt er det virksomhetene som er ansvarlige for sikkerheten. Myndighetenes oppfølging kommer i tillegg til – og ikke som en erstatning for – virksomhetenes egen oppfølging.
Petroleumstilsynet har ført tilsyn med og hatt en økende oppmerksomhet på petroleumsnæringens arbeid med IKT-sikkerhet over flere år. Deres oppfølging av petroleumsnæringen på IKT-området er i hovedsak rettet mot industrielle IKT-systemer som skal ivareta styring av prosesser, overvåker mulige gassutslipp eller branntilløp og foretar sikker nedstengning av innretninger og anlegg på norsk sokkel. Petroleumstilsynet følger opp selskapenes arbeid med å beskytte programvare og kritiske systemer mot både tilsiktede og utilsiktede hendelser.
Det er oljeselskapene i rettighetshavergrupper for utvinningstillatelser som utvikler, gjennomfører, tar de kommersielle beslutningene og har ansvaret for at utbyggingsprosjektet er innenfor de rammene myndighetene har satt. Dette betyr blant annet at de er ansvarlig for at den aktuelle utbyggingsplanen følges, at utbyggingen gjennomføres på en sikker og forsvarlig måte og i henhold til de rammene myndighetene har satt.
For å bidra til at de innretninger som kommer på norsk sokkel er sikkerhetsmessig forsvarlig og i tråd med regelverket, jobber Petroleumstilsynet forebyggende og er proaktive overfor selskapene også i utbyggingsfasen, bl.a. som oppfølging av Kontroll- og konstitusjonskomiteens merknad i Innst. 411 S (2018-2019) om at Petroleumstilsynet må styrke sin tilsynsvirksomhet ytterligere, særlig gjelder dette for arbeid med installasjoner og arbeid som skjer utenfor landets grenser. Petroleumstilsynet følge bl.a. opp hvordan aktørene identifiserer og håndterer utfordringer i prosjektgjennomføringen. Der det er aktuelt og mulig gjennomføres også besøk ved verft i utlandet.
For å sikre bedre kunnskap om kvalitetsutfordringene i den konkrete saken representanten etterspør, har Petroleumstilsynet også iverksatt en egen gjennomgang for å belyse årsakene.