Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2724 (2019-2020)
Innlevert: 22.09.2020
Sendt: 23.09.2020
Besvart: 30.09.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Både offentlige skoler og offentlig godkjente friskoler har behov for sikre opplysninger om elevene og deres foresatte. Friskolene er pålagt rapporteringsplikter til det offentlige der det er nødvendig med personnummer for elever og foresatte. Det råder åpenbart uklarheter på området, da Frp er kjent med en sak der en offentlig godkjent videregående friskole ble nektet tilgang til folkeregisteropplysninger etter å ha søkt om dette.
Kan statsråden klargjøre om friskoler har adgang til folkeregisteropplysninger via Evry?

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Det følger av folkeregisterloven § 9-1 at opplysninger om blant annet en persons fulle navn, fødselsdato, fødsels- og d-nummer, kjønn og adresse ikke er omfattet av taushetsplikt, med mindre opplysningene røper et klientforhold som gjør at de må anses som personlige.
Etter folkeregisterloven § 10-1 første ledd kan offentlige myndigheter og virksomheter, private virksomheter som utfører lovpålagte oppgaver eller oppgaver på vegne av det offentlige, og finansforetak, få utlevert ikke-taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret. Disse opplysningene kan gjøres elektronisk tilgjengelig gjennom lister basert på fødselsnummer og d-nummer.
Jeg vil vise til friskoleloven § 3-2 første ledd som fastsetter at elever i grunnskoler godkjent etter friskoleloven oppfyller sin plikt til grunnskoleopplæring etter opplæringsloven § 2-1, og friskoleloven § 3-2 andre ledd som fastsetter at elever i videregående skoler godkjent etter friskoleloven benytter sin rett til videregående opplæring etter opplæringsloven §§ 3-1 og 4A-3. Elever som gjennomfører sin grunnskoleopplæring eller videregående opplæring ved en friskole gjør dette med befriende virkning for kommunen/fylkeskommunen.
Jeg legger på denne bakgrunn til grunn at grunnskoler og videregående skoler godkjent etter friskoleloven utfører oppgaver på vegne av det offentlige, og dermed kan få utlevert ikke-taushetsbelagte opplysninger fra Folkeregisteret etter folkeregisterloven § 10-1 første ledd.