Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:87 (2020-2021)
Innlevert: 09.10.2020
Sendt: 12.10.2020
Besvart: 16.10.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Ser statsråden at eksklusjonen av personer med nedsatt funksjonsevne fra sammensetningen og mandatet til organet som skal diskutere ytringsfrihet understreker i hvilken grad utfordringene til personer med nedsatt funksjonsevne overses, hvilke tiltak vil han sette i gang for å styrke deres ytringsfrihet og vil han svare på henvendelsen fra organisasjonene?

Begrunnelse

I mandatet til ytringsfrihetskommisjonen glimrer hensynet til personer med nedsatt funksjonsevne med sitt fravær. Det er heller ingen representasjon av personer med nedsatt funksjonsevne i kommisjonen, og organisasjonene som har tatt kontakt med statsråden for å ta opp dette, har ikke fått svar.
Ytringsfrihetskommisjonen ble satt ned februar 2020 og skal ledes av Kjersti Løken Stavrum. Kommisjonen er bredt sammensatt, men mangler en viktig gruppe, nemlig personer med funksjonshemming. Dette er personer som opplever til dels store utfordringer når det gjelder å delta i den offentlige samtalen.
Dagens samfunn er i liten grad universelt utformet, hverken fysisk eller digitalt. Nettsider som ikke er tilpasset synshemmede eller debattarenaer uten tilgang for personer som er avhengig av rullestol gjør at enkeltpersoner ikke kan delta i debatten på like vilkår. Det er også en erfaring og en forventning til funksjonshemmede at de ikke kan eller skal delta på samme vis. Denne systematisk underrepresentasjonen gjør at det ekstra viktig i å løfte denne gruppen fram som deltagere i en diskusjon om ytringsfrihet og ytringsrom.
Ytterligere bekymringsfullt er det når organisasjonene som kjemper for deltagelse i arbeidet med kommisjonen ikke blir hørt. Gjentatte forespørsler om møter og henvendelser til departementet har ikke blitt besvart.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: En bred gjennomgang av ytringsfriheten berører ikke bare noen konkrete sektorer, interesser eller yrkesgrupper, men alle borgere. Dette har gjort det nødvendig med en stor og bredt sammensatt kommisjon.
Samtidig har det ikke vært mulig å basere sammensetningen av kommisjonen på direkte representasjon av befolkningsgrupper, religioner, etniske og kulturelle bakgrunner, fag- og interessegrupper osv. Et moderne samfunn er så mangfoldig at det alltid vil være andre grupper og interesser som også gjerne skulle ha vært representert. I stedet er det valgt medlemmer som på hvert sitt felt har et sterkt engasjement for ytringsfriheten og har markert seg i samfunnsdebatten. Det er likevel en viktig del av mandatet å "[l]egge til rette for en bred offentlig debatt om temaet for utredningen". En av de gruppene som særlig trekkes fram i mandatet er “Personer med funksjonsnedsettelser“.
Kommisjonens leder, Kjersti Løken Stavrum, har forsikret om at kommisjonen vil gjennomføre tiltak for å sikre at funksjonshemmedes stemmer blir hørt og ivaretatt i arbeidet selv om ingen av medlemmene selv har en funksjonshemming. Fredag 25. september inviterte kommisjonen til et åpent innspillsmøte om “Ytringsfrihet og nedsatt funksjonsevne”. At dette var det første innspillsmøtet av denne typen i regi av kommisjonen viser at problemstillingen er høyt prioritert. Jeg har derfor tillit til at kommisjonen vil trekke inn funksjonshemmedes erfaringer og synspunkter i arbeidet, slik mandatet forutsetter.