Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:116 (2020-2021)
Innlevert: 13.10.2020
Sendt: 13.10.2020
Besvart: 20.10.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Hva er status for den varslede kunnskapsoppsummeringen som skal danne grunnlag for en eventuell utvidelse av mammografiprogrammet, og hva vil statsråden gjøre for å bidra til fremdrift i dette arbeidet?

Begrunnelse

I dag inviteres kvinner i aldersgruppa 50-69 år til Mammografiprogrammet. Fagmiljøene mener det er gode holdepunkter for at aldersspennet bør utvides i begge retninger, og viser til at nye europeiske retningslinjer på området er tydelige.
For aldersgruppen 50-69 år er det en sterk anbefaling om at kvinner bør tilbys organisert screening hvert annet år, slik norske kvinner blir i dag. Retningslinjene gir betingede anbefalinger for å screene kvinner fra 45 års alder og også kvinner fra 70 og opp til 74 år. Konkret anbefales det at organiseringen - deriblant screeningintervallet og vurdering av fordeler versus ulemper - utredes før en beslutning om utvidelse tas. Videre må kost-nytte knyttet til behandling og brystkreftdød beregnes, sammen med ulemper, som falske positive screeningundersøkelser og overdiagnostikk.
Spørsmålet er meldt inn til Helsedirektoratet som er ansvarlig for å hente inn nødvendige kunnskapsoppsummeringer, i dette tilfellet fra Folkehelseinstituttet. Mammografiprogrammets leder etterspurte nylig når en slik kunnskapsoppsummering kan foreligge. Svaret er i korte trekk at oppdragsmengden både for Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet for tiden er stor, og at det er usikkert hvordan framdriften vil se ut med hensyn til vurdering av utvidelse av aldersgruppen.
Det er lett å anerkjenne at det er spesielle tider og mye å gjøre for mange, men jeg etterlyser likevel en forpliktende framdriftsplan fra Helsedirektoratet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Styringsgruppen for Mammografiprogrammet ledes av Helsedirektoratet. Det har vært enighet i styringsgruppen om at det er behov for å utrede om det bør anbefales at Mammografiprogrammet utvides til å gjelde flere årskull (45-49 og 70-74).
All screening innebærer undersøkelse av friske symptomfrie individer, der få personer vil få direkte nytte av undersøkelsen. Endringer og utvidelse av et tilbud om screening krever derfor svært grundige vurderinger.
Helsedirektoratet har ansvar for å utrede spørsmål om utvidelse og innføring av nasjonale screeningprogrammer. Folkehelseinstituttet, representanter for helsetjenesten, aktuelle fagmiljøer og representanter for brukere bidrar. Når det gjelder en eventuell utvidelse av Mammografiprogrammet, må man først gjennomgå kunnskapsgrunnlaget. Det vil videre være nødvendig å gjøre en helseøkonomisk analyse, og vurdere etiske, praktiske, budsjettmessige og personellmessige konsekvenser av en slik utvidelse. Tidligere utredninger har beregnet at det norske mammografiprogrammet har en kostnad på rundt 500 millioner kroner årlig. En utvidelse til 10 nye årskull innebærer en 50 % økning av målgruppen for Mammografiprogrammet, og vil derfor medføre vesentlige kostnader.
Grunnlaget for de europeiske anbefalingene om målgruppen for Mammografiprogrammet er forskningsresultater der deler av kunnskapsgrunnlaget er usikkert. De europeiske anbefalingene er derfor betingede anbefalinger. En eventuell utvidelse av aldersspennet er omdiskutert, og det er ikke bred enighet i de ulike fagmiljøene.
Når det gjelder fremdriftsplan for utredningen av Mammografiprogrammet, satte Helsedirektoratet våren 2020 en del oppgaver og oppdrag på vent, og forventet ferdigstillelse av disse er forskjøvet frem i tid. Per i dag er det planer om å gjenoppta arbeidet med denne utredningen på nyåret. I en situasjon med høyt arbeidstrykk på grunn av pandemien, må imidlertid Helsedirektoratet velge hvilke utredninger innen screeningfeltet som skal prioriteres. Sannsynlig effekt av tiltaket er et viktig vurderingskriterium. I tillegg til Mammografiprogrammet arbeider direktoratet nå blant annet med å utrede screening for spinal muskelatrofi (SMA-screening), lungekreftscreening, innføring av tarmkreftscreening og flere prosjekter innen livmorhalsscreening.