Mona Fagerås (SV): Fagutdanningen for fagfotografer er foreslått nedlagt. Dette er en utdanning som har svært stor betydning for mange små bedrifter over hele landet og for kultursektoren. Det kan se ut som prosessen med å legge ned utdanningen ikke har foregått «etter boka».
Kan ministeren redegjøre for denne prosessen og gjerne si litt om hva som er ministerens planer for denne utdanningen på videregående med rett til å gå ut i læretid med svennebrev?
Begrunnelse
En midlertidig arbeidsgruppe nedsatt av Udir har foreslått å legge ned Fotograffaget på VG3 i forbindelse med Fagfornyelsen. Faglig Råd/Udir begrunner dette med at utpekte representanter fra blant annet IKT ønsker dette, men fotograforganisasjonene ble ikke spurt eller involvert i prosessen. Dette bryter med prinsippet om trepartssamarbeid, et hevdvunnet prinsipp for alle viktige læreplanendringer. Det bryter også med prinsippet om gratis offentlig utdanning, når fotostudenter tvinges over på dyre private fotoskoler.
En fersk spørreundersøkelser blant yrkesfotografer viser at 90% mener lærlingeordningen er "svært viktig" eller "viktig" for fotograffaget. Bransjen sender dermed et svært tydelig signal når det gjelder behovet for yrkesfaglig utdanning.
Små bedrifter og næringsdrivende over hele landet tilbyr fototjenester. Fagfotografer er avgjørende for kulturformidling ved museer, institusjoner og arkiver. Portrettfotografer, skolefotografer, eiendomsfotografer og dokumentarfotografer utfører viktige oppgaver og gir arbeidsplasser. Dette er en fremtidsrettet og tilpasningsdyktig bransje som tilbyr tjenester som markedet, institusjoner og bedrifter trenger. Det vil være en feilstått næringspolitikk å svekke fagutdannelsen og rekrutteringen av fagfotografer til denne sektoren.
Partssamarbeidet er en veletablert arbeidsmodell når det gjelder utviklingen av nye fag. Da Udir tidlig i prosessen valgte å involvere en lobbyorganisasjon som IKT-Norge oppstod en ubalanse i den innledende utformingen av de nye fagene i videregående skole. Prosessen har senere vært preget av denne skjevheten. Udir har foreslått nedleggelse av fotofaget uten å rådføre seg med en eneste fotofaglig organisasjon. Det har ifølge fotoorganisasjonene tatt kritikkverdig lang tid før fotoorganisasjonene fikk anledning til å komme med innspill til Udir og Faglig Råd som da videreutvikler yrkesfagene.