Skriftlig spørsmål fra Per-Willy Amundsen (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:220 (2020-2021)
Innlevert: 23.10.2020
Sendt: 23.10.2020
Besvart: 28.10.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Per-Willy Amundsen (FrP)

Spørsmål

Per-Willy Amundsen (FrP): Hvordan vil statsråden påse at rettskraftig dom i Norge etterleves i tilfeller der en forelder er tilkjent omsorgsrett for barnet, men der den annen forelder ulovlig bortfører barnet til utlandet og nekter å innrette seg etter rettskraftig dom?

Begrunnelse

Undertegnede har blitt gjort kjent med et tilfelle av ulovlig barnebortføring, der mor har tatt med seg felles barn til Italia. Far har ved kjennelse i Kongsberg og Eiker tingrett den 15.09.2020 blitt tilkjent omsorgsrett for barnet, som følge av manglende omsorgsevne hos mor. Retten har slått fast at det foreligger ulovlig barnebortføring ved at mor har tatt barnet med seg til Italia, og unnlatt å returnere til Norge i perioden før og etter at korona-utbruddet gjorde reiser mellom Norge og Italia mulig. Retten understreker at det til tross for karantenebegrensninger, ikke foreligger gyldig grunnlag for å unnlate å returnere til Norge med barnet. Til tross for dette, nekter fortsatt mor å tilbakeføre barnet til Norge. Far har fått beskjed om at det er italienske myndigheter som må påse at mor returnerer til Norge med barnet, men at dette vil kunne ta svært lang tid. Det har nå gått nærmere et år siden mor tok bortførte barnet ulovlig til Italia, og situasjonen er fortvilende for far – som opplever å få lite bistand av norske myndigheter til å hente barnet hjem i samsvar med tingrettens avgjørelse.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg har sympati og forståelse for den fortvilelse de som opplever en barnebortføring i sin nære familie føler. Jeg vil benytte anledningen til å understreke at oppfølgingen av barnebortføringssakene gis høy prioritet hos norske myndigheter.
Stortingsrepresentanten viser til en konkret sak. Da det er taushetsplikt i slike saker vil mitt svar relatere seg til hva Norge kan gjøre og gjør i slike saker, uten å kommentere denne saken spesielt.
Norge er tilsluttet Haag-konvensjonen (1980) om internasjonal barnebortføring 1980. Den skal sikre at barn som er ulovlig bortført til et annet land, returneres så raskt som mulig. Dersom en forelder har en avgjørelse om omsorgsrett eller fast bosted som kan fullbyrdes i Norge, kan et alternativ være at avgjørelsen søkes fullbyrdet i utlandet etter reglene i Haag-konvensjonen fra 1996 om jurisdiksjon, lovvalg, anerkjennelse, fullbyrdelse og samarbeid vedrørende foreldremyndighet og tiltak for beskyttelse av barn.
Det er imidlertid grunn til å understreke at det er begrensninger med hensyn til hva norske myndigheter kan bidra med når et barn er bortført fra Norge. Internasjonale konvensjoner er basert på gjensidig respekt for nasjonale rettssystemer. Videre har den norske stat ingen form for jurisdiksjon i utlandet, heller ikke overfor norske borgere.
Justis- og beredskapsdepartementet vil fortsette arbeidet videre i saken som ligger til grunn for representantens spørsmål, og saken er prioritert.