Skriftlig spørsmål fra Jan Bøhler (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:252 (2020-2021)
Innlevert: 26.10.2020
Sendt: 27.10.2020
Besvart: 03.11.2020 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jan Bøhler (Sp)

Spørsmål

Jan Bøhler (Sp): Søndag kveld dro bydelspolitiker Sarah Gaulin sammen med en som var utsatt for utpressing og drapstrusler mot seg selv og familien, til den eneste åpne politivakta i Oslo. Det hastet med å anmelde saken fordi det kriminelle nettverket som stod bak trappet opp truslene. Men det var ingen etterforskere eller politifolk på jobb som kunne snakke med dem. De ble henvist til å skrive en anmeldelse, som måtte fullføres neste dag.
Mener justisministeren at dette vitner om en betryggende måte å følge opp akutt trusselutsatte personer på?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Jeg ber om forståelse for at jeg ikke vurderer enkelthendelser eller konkrete saker. Jeg har tillit til at politiet selv gjør slike vurderinger.
Ivaretakelse av personer utsatt for alvorlige hendelser prioriteres høyt av politiet, enten det skjer via politiets nødnummer 112, via døgnåpent sentralbord 02800 eller ved henvendelse til stedlig politivakt i dennes åpningstid. Basert på mottatt informasjon vil politiet foreta en konkret vurdering av den enkelte sak og beslutte videre oppfølging.
Når det gjelder denne konkrete hendelsen, har departementet innhentet en redegjørelse fra Oslo politidistrikt om deres vurderinger. Oppsummert ble ikke henvendelsen oppfattet som en konkret trussel som krevde umiddelbar politiinnsats, det ble gitt veiledning fra en politibetjent om hvordan anmeldelse skulle fylles ut, og fornærmede valgte å ta med seg anmeldelsen for å levere den til politiet et annet sted i landet hvor vedkommende skulle reise samme kveld. Det vil naturligvis alltid bli gjort en konkret vurdering av alvorlighetsgrad og behovet for umiddelbare tiltak.