Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:356 (2020-2021)
Innlevert: 05.11.2020
Sendt: 06.11.2020
Besvart: 16.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hva vil helseministeren gjøre for å sikre at helsepersonell som utfører arbeid i menneskers hjem selv stiller med munnbind og annet smittevernutstyr?

Begrunnelse

Gjennom ulike medier har vi sett at eldre, pleietrengende mennesker har fått beskjed om at de må fremskaffe munnbind dersom hjemmesykepleien skal bruke dette i forbindelse med arbeid hos brukerne. Det er en økende smitte i samfunnet og innbyggerne blir bedt om å holde seg mest mulig hjem og redusere antall nærkontakter. Bruk av munnbind er anbefalt i situasjoner der det er vanskelig å overholde avstandskravet. Det er lett å forstå at eldre og andre personer i risikogruppa ønsker at ansatte i hjemmetjenesten skal benytte munnbind i forbindelse med stell og pleie. Dette bør være tilgjengelig for kommunalt ansatte i relevante stillinger og sikres finansiering gjennom koronakompensasjon til kommunene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet som utarbeider råd og veiledning til tjenestene og befolkningen. Jeg har derfor gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, gjennom tillegg til tildelingsbrev 217 Skjerming av helseinstitusjoner, i oppdrag å utrede om det på nasjonalt nivå bør innføres anbefaling eller forskriftsfestet krav om utvidet bruk av munnbind og hansker for ansatte og pårørende.
I påvente av dette, er det de gjeldende rådene fra Folkehelseinstituttet - Råd ved helse- og omsorgstjenester i privat bolig og private hjem i samlokaliserte omsorgsboliger mv. – som gjelder. Her går det frem at det kommunene som vurderer aktuelle smitteverntiltak ut fra smittetrykket i den aktuelle kommunen. Dette er råd som skal redusere smitterisiko både for den som mottar helse- og omsorgstjenester hjemme og de ansatte i tjenesten.
Ved lav smitterisiko i kommunen, gir Folkehelseinstituttet ikke råd om at ansatte i hjemmetjenesten skal bruke munnbind ved all kontakt nærmere enn 1 meter med tjenestemottaker. Ved økt smitterisiko, bør både munnbind og andre smitteverntiltak vurderes slik de er beskrevet i Folkehelseinstituttets Forsterkede smitteverntiltak i helsetjenesten ved økt smitterisiko.
Kommunene må ved økt smitterisiko sørge for tiltak som reduserer smittefare i tjenestemottakers eget hjem og i eventuelle fellesarealer i tilknytning til beboers hjem, i samarbeid med tjenestemottaker og ev. pårørende. Det er kommunene som har ansvaret for å dekke kostnader knyttet til smittevernutstyr til sine ansatte. Dersom tjenestemottakeren er svært bekymret for smitte bør det uansett gjøres en konkret vurdering av om bruk av munnbind likevel er nødvendig for å yte nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Dersom kommunen, på et faglig grunnlag, mener det ikke er behov for bruk av munnbind, er det ikke et kommunalt ansvar å dekke kostnadene til dette.
Regjeringen har gitt kommunene forsikringer om at alle nødvendige kostnader i forbindelse med TISK-strategien og særskilte smittevernstiltak i 2020 og 2021 vil bli dekket. Regjeringen har i løpet av 2020 foreslått 17,7 mrd. kroner i ekstrabevilgninger til kommuner og fylkeskommuner i forbindelse med koronapandemien. Videre har regjeringen i Prop. 1 S (2020–2021) og Prop. 1 S Tillegg 1 (2020–2021) samlet foreslått tilleggsnummeret 8,6 mrd. kroner til kommunesektoren i 2021 som kompensasjon for merutgifter og mindreinntekter i forbindelse med pandemien.