Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:355 (2020-2021)
Innlevert: 05.11.2020
Sendt: 06.11.2020
Besvart: 17.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Betyr «fastmonterte stoler» faste seteplasseringer eller at stolene skal være skrudd fast?

Begrunnelse

Viser til pressekonferanse 8.11 der regjeringen stiller krav om «fastmonterte stoler» for å kunne arrangere kulturarrangement med 200 kapasitet.
Man ville tro at «fastmontert» betyr skrudd fast i gulvet, men jeg finner det likevel ikke logisk at dette skal være kravet for en arrangør. Mange steder er det god nok plass til å ivareta avstandsregler, selv om setene ikke er skrudd fast i gulvet. Setene har bare sin faste plass. Dette gjelder blant annet konferansehoteller, nyere kirker og større konsertarenaer.
Mange steder er det kanskje heller ikke muligheter til å skru setene fysisk fast i gulvet, selv om det likevel vil være plass nok til å ivareta avstandsregler. Da er kanskje en løsning å lime dem på plass eller montere dem på planker, da jeg regner med at intensjonen med «fastmonterte stoler» er å sikre god nok avstand mellom publikum og at betydningen derfor skal være «faste seteplasser», slik Oslo kommune har praktisert.
De mye omtalte julekonsertene starter om få uker. Store deler av arrangør-Norge trenger denne viktige avklaringen for å vite hvilke arrangement som lar seg gjennomføre med 200 kapasitet og hvilke som må reduseres til 50 kapasitet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Covid-19-forskriften § 13 c bestemmer at det er tillatt å sitte i annethvert sete på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Dette er et unntak fra det generelle kravet om at alle til stede skal kunne holde minst 1 meter avstand til personer i annen husstand.
I forbindelse med denne reguleringen har departementet lagt følgende til grunn: Fastmonterte seter er typisk seter i kino, i teater, på stadion og lignende. En stol som sitter fast i et underlag og ikke kan flyttes, vil regnes som et fastmontert sete. Seteplassene skal være fysisk avskilt fra hverandre, slik at det kan være ledige seter mellom de som deltar. Benker regnes ikke som fastmonterte seter, ettersom benkene ikke er individuelle seter og det er lettere å flytte seg nærmere hverandre. Det innebærer at benker i kirker, idrettshaller mv. ikke anses som fastmonterte seter, og at det kun kan være til stede inntil 50 personer på arrangementer i slike lokaler.
Fastmonterte seter er derfor ikke det samme som fast seteplassering, et krav som blant annet Bergen og Oslo kommune har benyttet. Med fast seteplassering menes ifølge informasjon fra Oslo kommune at

"den enkelte person blir anvist en sitteplass, setter seg der umiddelbart ved ankomst og forlater lokalet så fort arrangementet er avsluttet. Man kan ikke bytte plass underveis, og det er ikke anledning til å mingle".

Når alle i publikum sitter i fastmonterte seter, er det ifølge forskriften § 13 a første ledd også tillatt å være flere på arrangement. Utendørs kan det fra 28. oktober d.å. være inntil 600 personer til stede når alle i publikum sitter i fastmonterte seter, ellers inntil 200. Fra søndag 8. november kl. 24:00 kan det på innendørs arrangement være inntil 200 personer til stede når alle i publikum sitter i fastmonterte seter, ellers inntil 50.
I tiden mellom regjeringens varslede tiltak 5. november d.å. og fastsettelsen av forskriften, utløste den nye begrensningen for arrangementer hvor det ikke er fastmonterte seter mange detaljerte spørsmål om hva som menes med begrepet. Det var bakgrunnen for at jeg sendte Helsedirektoratet følgende oppdrag fredag 6. november, med frist samme dag:

«Vurdere hvordan krav til fastmonterte seter for å kunne ha inntil 200 til stede på et arrangement bør forstås og kommuniseres, herunder vurdere om formålet om å begrense deltakernes sirkulasjon tilsier at bl.a. følgende kan regnes som fastmonterte seter:

• Benker som står vendt samme vei
• Seterader koblet fast i gulv, slik det er på kino og teater
• Ellers flyttbare stoler som er koblet sammen eller hektet sammen i stolrekker som står vendt samme vei
• Eventuelt også andre innretninger som direktoratet er kjent med.

Vurdere om kravet til å holde minst 1 meter avstand til personer i annen husstand bør opprettholdes for de som sitter på benker under et arrangement».

Helsedirektoratet konkluderte, i samråd med Folkehelseinstituttet, med følgende:

"Fastmonterte seter må forstås som individuelle, fastmonterte seter, der innretningen av seter er av fast/varig karakter.
Det vil ikke være mulig å tape, stripse eller på annen måte feste ellers løse stoler for å oppfylle kravet om fastmonterte seter.
Benker anses ikke som fastmonterte seter, da de ikke har individuelle seter".

Etatene la blant annet vekt på at det er grunn til å forstå fastmonterte seter strengt i den smittesituasjonen vi nå har, og at det burde tilstrebes samme forståelse av begrepet fastmonterte seter for unntak fra avstandskravet og for vurdering av antall personer som kan være til stede på arrangementet. De pekte også på at det er vist lite smitte på typiske profesjonelle, kommersielle arrangementer som kinoer, i teater, på stadion mv., som gjennomføres i lokaler med fastmonterte seter.
Se Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets felles vurdering av 6. november på denne nettsiden: https://www.helsedirektoratet.no/tema/beredskap-og-krisehandtering/koronavirus/faglig-grunnlag-til-helse-og-omsorgsdepartementet-covid-19
Departementet har lagt direktoratets forståelse til grunn. Like seter behandles likt, uavhengig av hvilket lokale de er i.
Regjeringen har lagt opp til en løpende vurdering av regelverket og endrer dette ved behov. Helsedirektoratet har derfor et generelt oppdrag om å vurdere behovet for endringer i reglene for blant annet arrangementer i lys av ny kunnskap om smittesituasjonen og konsekvenser av regelverket.