Bjørnar Moxnes (R): Anerkjenner statsråden at høy andel deltidsstillinger og lav andel vernepleiere utgjør økt risiko for personer med utviklingshemming ved krisesituasjoner, og hvordan vil statsråden bidra til å bedre beredskapssituasjonen for denne gruppa?
Begrunnelse
I rapporten “Ingen tid å miste” avdekker FO og NAKU manglende kompetanse og utbredt bruk av deltid i tjenester til personer med utviklingshemming. Kun 10,7 prosent av de ansatte er utdannede vernepleiere, utdanningen opprettet for å bistå denne gruppen. Det er vernepleieren som har den helhetlige helse og sosialfaglige kompetansen og fag- og veiledningsansvar i tjenesten. Vernepleiere er nøkkelen for at personer med utviklingshemming skal få tjenestene de trenger. Kun 10,7 % vernepleiere er svært sårbart, og vi ser dessverre alt for ofte avvik når fylkesmann og helsetilsyn fører tilsyn. Totalt mangler Norge mer enn 20 000 vernepleiere i tjenester til personer med utviklingshemming.
Rapporten viser utbredt bruk av deltid i disse tjenestene. Dette svekker kvaliteten i tjenestene til brukerne som trenger forutsigbarhet og få kontaktpersoner, og skaper også økt risiko for smittespredning. Den første bølgen av Covid 19-viruset viste oss at utstrakt bruk av deltid ga økt smittefare fordi flere personer potensielt bringer smitte til arbeidsplassen og til brukerne. Dette er bekymringsfullt når smitten igjen øker i samfunnet, og vi vet at flere personer med utviklingshemming har nedsatt immunforsvar. Derfor utgjør smitte en større risiko.
Den lave andelen med formell kompetanse, utgjør også en fare for faglig forsvarlighet, spesielt ved pandemier.