Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:466 (2020-2021)
Innlevert: 11.11.2020
Sendt: 16.11.2020
Besvart: 20.11.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Havforskningsinstituttet skriver på sine nettsider 27.08.20: «Havforskningsinstituttet gir råd om at fangsten av kystbrisling i 2020 i Hardangerfjorden, Sognefjorden og Nordfjord begrenses til: 240 tonn i Hardangerfjorden, 360 tonn i Sognefjorden og 80 tonn for Nordfjord. Det gis også råd om at det i områder som ikke overvåkes, også settes en fangstbegrensning dersom et fiske av betydning starter, som for eksempel i Trondheimsfjorden i 2018 og 2019.»
Har statsråden tenkt å følge dette rådet fra HI, hvis ikke, hvorfor?

Begrunnelse

For ett år siden svarte fiskeriministeren meg på spørsmål om brislingfisket. Han skrev da blant annet:

«Fiskeridirektoratet følger nøye med på utviklingen i årets fiske, og vil etter endt sesong vurdere om det er behov for økt forskningsinnsats i Trondheimsfjorden. Jeg vil også i forkant av reguleringene for 2020 ha en full gjennomgang av kunnskapsgrunnlaget og hva som er en hensiktsmessig reguleringsform av brislingfisket fremover.»

I høst kom altså Havforskningsinstituttet med råd om å sette fangstbegrensning.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Havforskningsinstituttet har i dag ikke tilstrekkelig datagrunnlag for å gi et kvoteråd for Trondheimsfjorden. Havforskningsinstituttet arbeider nå med å gjennomgå, sammenstille og vurdere tilgjengelige data om bestandsstørrelsen i Trondheimsfjorden, samtidig som de prioriterer tokt i området for å få mer nødvendig kunnskap. Forskerne har siden 2016 bygget opp en tidsserie for å øke kunnskapsgrunnlaget slik at de kan gi kvoteråd for området. Det er behov for minst fem år som et minimumskrav til en slik tidsserie. Havforskningsinstituttet estimerer derfor at de vil kunne gi et kvoteråd i 2021, som vi igjen kan basere vår forvaltning på.
På bakgrunn av det arbeidet som Havforskningsinstituttet nå gjennomfører vil vi derfor kunne vurdere en kvoteregulering av Trondheimsfjorden neste sesong. Dette vil bli gjort før utløpet av någjeldende forskrift, som gjelder til og med 31. juli 2021.
Utviklingen av dette kunnskapsgrunnlaget har vært en prioritet. Bakgrunnen for Havforskningsinstituttets forslag om å sette kvote i fjorder som ikke overvåkes, dersom det foregår et betydelig fiske i disse fjordene, er at de stilte spørsmål ved om kvotebegrensningene i Vestlandsfjordene kunne forskyve fiskepresset til Trondheimsfjorden, som ikke har en slik kvotebegrensning.
Dette momentet ble vurdert i forbindelse med reguleringen av fisket etter brisling i 2020-2021. Fangstene som ble tatt i 2019 var av fartøy fra Trøndelag og Møre og Romsdal, og det ser derfor ikke ut som om kvotebegrensningene i vestlandsfjordene forskjøv fiskepresset til Trondheimsfjorden.
Jeg legger til at fisket ikke er uregulert selv om vi ikke enda har et fjordkvoteråd. I likhet med mange andre fiskeslag som det fiskes på, brukes det her fredningstider, minstemål, fartøystørrelse, bifangstbegrensninger og krav til skippers erfaring. I tillegg reguleres fisket av Norges Sildesalgslag ut fra omsetningshensyn. Dette er ikke en regulering som har som formål å begrense uttaket fra bestanden, men sikre at det er avsetning for det som fiskes. Fisket i Trondheimsfjorden ble åpnet 10. november og det er fastsatt en turkvote på 65 tonn. Uttaket så langt i år er på ca. 12-15 tonn. Avhengig av utviklingen i fisket kan turkvoten bli endret eller opphevet.
Vi vil også se på om det kan være mulig for Fiskeridirektoratet å se på om det er bifangstproblematikk i dette fisket nå. Kontroll av fjorårets fiske viste at det da ikke var tilfelle.