Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:419 (2020-2021)
Innlevert: 12.11.2020
Sendt: 12.11.2020
Besvart: 18.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan er Ahus og andre sykehus sin kapasitet til å analysere koronatester, og hva vil statsråden gjøre for å styrke kapasiteten slik at dette ikke forsinker kommunenes arbeid med testing, isolering, smittesporing og karantene (TISK)?

Begrunnelse

Helsedirektoratet satt et mål om at inntil fem prosent av befolkningen i en kommune må kunne testes i løpet av én uke, hvis vi får en ny stor smittebølge i Norge.
For at kommunene skal kunne gjøre sitt arbeid med testing, isolering, smittesporing og karantene (TISK), er man avhengig av at sykehusene også har kapasitet til å analysere prøvene.
Flere kommuner tilknyttet Ahus forteller nå om en ventetid på opp mot fem dager på å få svar på prøver og forteller at dette skaper utfordringer i deres arbeid med å følge opp lokale smittetilfeller.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: av koronaviruset. Deres arbeid med og oppfølging av TISK-strategien (teste-isolere-smittespore-sette i karantene) er helt avgjørende for å håndtere pandemien over tid. For å få dette til er det veldig viktig at prøvesvar foreligger hurtig fra laboratoriene.
Det har nylig vært kapasitetsproblemer ved analyser ved Ahus. Svartiden har vært rapportert å være opptil 5 døgn etter at prøven ble tatt. Årsaken til kapasitetsproblemene er både et stort tilfang av prøver og også leveranseproblemer av den nødvendige reagens som anvendes ved analysering av prøvene. Reagens er mangelvare på det internasjonale markedet. Ahus har nå fått levert mer av disse reagensene og har fra 13 november tatt i bruk enda en maskin. Dette øker kapasiteten som brukes til å håndtere prøver. I tillegg har Helse Sør-Øst med virkning f.o.m. 13. november satt i verk ytterligere tiltak som skal bedre situasjonen. Viktigst av disse er at prøver fra enkelte kommuner skal analyseres på OUS i stedet for Ahus. Det er også satt opp hyppigere transport av prøver for å spare tidsbruk.
Helsedirektoratet følger situasjonen tett i samarbeid med Helse Sør-Øst og vil fortløpende vurdere om det må settes inn andre tiltak dersom tiden fra test til analysesvar ikke klart og raskt reduseres som følge av tiltakene som er satt i verk. Det kan bli aktuelt å ta i bruk antigen hurtigtester i området tidligere enn planlagt, men det gjenstår viktig arbeid før hurtigtestene kan distribueres til rutinebruk ved testing. Hurtigtestene benyttes foreløpig i begrenset omfang i enkelte kommuner med større utbrudd.