Skriftlig spørsmål fra Jorodd Asphjell (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:436 (2020-2021)
Innlevert: 13.11.2020
Sendt: 13.11.2020
Besvart: 20.11.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Jorodd Asphjell (A)

Spørsmål

Jorodd Asphjell (A): Har barnehageeiere, kommuner eller private eiere, adgang til å sette begrensninger på barnas oppholdstid i barnehagen innenfor åpningstidene, til for eksempel maksimalt 45 timer per uke eller ni timer hver dag?

Begrunnelse

En full barnehageplass regnes som minst 41 timer oppholdstid per uke. I andre sammenhenger telles en full barnehageplass som 45 timer. Det store flertallet av barnehager har åpningstider som overstiger 41-45 timer per uke. Fra statlig hold er det ikke gitt noen føringer på barns maksimale oppholdstid, og stortinget har i behandlingen av representantforslag avvist forslag om å innføre slike føringer. Spørsmålet er om barnehageeiere, kommuner eller private barnehageeiere, har adgang til å begrense et barns oppholdstid innenfor barnehagens åpningstider, altså bestemme at barn bare kan være i barnehagen et gitt antall timer til tross for at barnehagen har åpent lenger. Dersom barnehageeier kan sette slike begrensninger er det uklart hvilket tidsrom de kan begrense oppholdstiden for, om det er timer i løpet av et år, en måned, en uke eller et år.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Barnehageloven regulerer ikke barnehagenes åpningstid eller barnas oppholdstid, og det er ikke fra statlig hold gitt noen føringer for barns maksimale oppholdstid i barnehager.
Det er barnehageeier som fastsetter barnehagens åpningstid og dette skal fremgå av vedtektene, jf. barnehageloven § 7 fjerde ledd bokstav e. Av forskrift om foreldrebetaling i barnehager § 1 andre ledd fremgår det at med et heldags ordinært barnehagetilbud menes avtalt ukentlig oppholdstid på 41 timer eller mer (dvs. litt over 8 timer per dag). Retten til barnehageplass er for øvrig også oppad begrenset på denne måten, slik at kommunen ikke har plikt til å tilby barnehageplass på mer enn 41 timer eller mer. Den store majoriteten av barnehagene har en åpningstid på mellom 9-10,5 timer om dagen. Det vanligste er en åpningstid på 9,5 timer. Private barnehager har i gjennomsnitt noe lengre åpningstid enn kommunale barnehager.
Den enkelte barnehageeier har i utgangspunktet adgang til å sette begrensninger i barnas oppholdstid innenfor åpningstidene. Dersom en barnehage ønsker å sette begrensinger i barnas oppholdstid, er dette av betydning for foreldrenes forhold til barnehagen, jf. barnehageloven § 7 fjerde ledd. Det må derfor fastsettes i vedtektene. På den måten kan foreldre velge om de ønsker en barnehage som har slike begrensninger.
I dag har over 95 prosent av alle barn heltidsplass. Samtidig vet vi at det er store forskjeller mellom avtalt oppholdstid og faktisk oppholdstid. Barnetilsynsundersøkelsen fra 2016 viser at i underkant av 70 prosent av alle barn oppholder seg i barnehagen 25-40 timer per uke.
Hvor lang oppholdstid det enkelte barn har i barnehagen varierer med behovene til den enkelte familie. Dersom en barnehageeier ønsker å fastsette begrensninger i oppholdstiden, bør eier være oppmerksom på at dette vil kunne sette noen familier i en vanskelig situasjon. Spesielt vil dette kunne gjelde familier som er avhengige av fleksibilitet, for eksempel foreldre som har lang reisevei mellom arbeidssted og barnehage, og enslige forsørgere i yrker der uregelmessig arbeidstid utgjør en naturlig del av arbeidshverdagen.