Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:534 (2020-2021)
Innlevert: 18.11.2020
Sendt: 23.11.2020
Besvart: 30.11.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Petroleumstilsynet kom 17/11/20 med tilsynsrapporten fra sitt tilsyn på Equinors anlegg på Melkøya 21-24 september 2020. Ptil. konkluderer blant annet med at feil som er påpekt tidligere og som Equinor har sagt skulle utbedres, ikke er utbedret. Dette er et alvorlig brudd på det tillitsbaserte forholdet mellom petroleumsmyndighetene og Equinor.
Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at Equinor følger de pålegg om sikkerhetsutbedringer de får, og ser statsråden at det er behov for å gjøre noe med det tillitsbaserte systemet?

Begrunnelse

I tilsynsrapporten fra Ptil. 17. november 2020 står det blant annet:

"Tilsynet avdekket at Equinor manglet en systematisk tilnærming til bruk og utførelse av avviksbehandling. Dette omfatter både avvik avdekket av Ptil tidligere og forhold Equinor selv har identifisert. Vi registrerte blant annet at flere forhold som tidligere var påpekt av Ptil, og som Equinor har meldt tilbake at skulle utbedres, ikke var korrigert eller fulgt opp i henhold til svaret. Inntrykket var at selskapet ikke i tilstrekkelig grad behandler eller kompenserer for identifiserte svekkelser/avvik i påvente av permanent utbedring.
Tilsynsaktiviteten i 2017 registrerte at selskapet hadde utfordringer med kapasitet for personell som er kvalifisert for å utøve vedlikeholdsoppgaver på elektriske anlegg. Selskapet hadde i etterkant av tilsynet i 2017 iverksatt tiltak for å forbedre disse utfordringene. Imidlertid registrerte vi nå at anlegget hadde tilsvarende utfordringer for teknisk støtteavdeling («ingeniøravdeling») innenfor elektro- og instrumentdisiplinene."

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Det er Equinors styre og daglige ledelse som er ansvarlig for å følge opp enkeltvedtak, pålegg, mv. fra tilsyns og forvaltningsmyndigheter. Dette gjelder også for avvik og pålegg selskapet mottar fra Petroleumstilsynet. Jeg forventer at Equinor er ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet, herunder håndterer risikoen selskapets virksomhet påfører mennesker samfunn og miljø, slik det fremkommer av Meld. St. 8 (2019-2020) (eierskapsmeldingen).
Som jeg opplyste om i mitt svar av 14. oktober 2020 til representant Haltbrekken, utrykte jeg i møte 8. oktober 2020 overfor styreleder og konsernsjef i Equinor at jeg forventer at selskapet følger opp pålegg det får fra myndighetsorganer. Jeg vil også i kommende eiermøte med styreleder og konsernsjef i Equinor ta opp selskapets arbeid med sikkerhet.
Det er Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) som har regelverk- og tilsynsansvar for helse, miljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten. Petroleumstilsynet er underlagt og rapporterer til ASD. Jeg har derfor innhentet svar fra arbeids- og sosialministeren på del to av representantens spørsmål, om det er behov for å gjøre noe med det tillitsbaserte systemet:

"Dagens sikkerhetsregulering- og tilsynsregime bygger på og støtter opp om at det er virksomhetene som er ansvarlig for sikkerheten. Myndighetenes oppfølging kommer i tillegg til og ikke til erstatning for virksomhetenes egen oppfølging.
Dette regimet har vært til behandling flere ganger de senere årene og sist ifm behandlingen av Meld. St. nr. 12 (2017-2018) om HMS i petroleumsvirksomheten. Det var bred enighet i Stortinget om at regimet i stort fungerer godt og bidrar til riktig ansvarsplassering i næringen, og bør videreføres. Riksrevisjonens rapport om Petroleumstilsynet oppfølging av HMS i petroleumsvirksomheten, viser også til at Petroleumstilsynet følger i hovedsak opp hendelser og bekymringsmeldinger på en god måte. I Innst. 411 S (2018-2019) bemerker Kontroll- og konstitusjonskomiteens blant annet at det er mange eksempler på at Petroleumstilsynets tilsyn har god effekt og at de merker seg at det er stor enighet om å fortsette den tillitsbaserte tilsynsmodellen. Komiteen er også enig i Riksrevisjonens påpekninger om at Petroleumstilsynet må bli tydeligere i sin oppfølging og at de må følge tettere opp at pålegg etterleves og avvik rettes opp.
I meldingen og i Riksrevisjonens rapport er det også pekt på behovet for en sterkt og tydelig tilsynsmyndighet. Tydelige og presise reaksjoner til de virksomheter som ikke etterlever regelverkskrav bidrar til at aktørene tar sitt ansvar, bidrar til etterlevelse av regelverket og bidrar til å opprettholde balansen i det tillitsbaserte systemet.
I vår styring av Petroleumstilsynet er det lagt vekt på at etaten skal utvikle sin tilsynsstrategi. Det er i særskilte og i de årlige tildelingsbrevene gitt klare føringer om at tilsynet må ta i bruk sine virkemidler på en aktiv og tydelig måte, at de skal følge opp at avvik og pålegg etterleves og at de skal benytte reaksjonsmidler som bidrar til å sikre at selskapene tar sitt ansvar. Disse oppgavene drøftes også i den løpende styringsdialogen og i tillegg avholdes også særskilte møter med Petroleumstilsynet om hvordan de følger opp disse føringene."