Kjersti Toppe (Sp): Kan statsråden informere om arbeidet med utvikling av en strategi for godt kosthold og sunn ernæring hos eldre, og om hvilke tiltak han umiddelbart vil sette inn for å forhindre under- og feilernæring blant eldre som mottar omsorgstjenester i sykehjem og hjemmetjeneste?
Begrunnelse
FNs komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter har bedt norske myndigheter umiddelbart redusere akutt underernæring av eldre som mottar omsorgstjenester i sykehjem og hjemmetjeneste, i nært samarbeid med kommunene. Videre etterspør denne komitéen en nasjonal strategi for god ernæring av eldre ved sykehjem og hjemmetjenesten, med tilstrekkelige finansielle ressurser til gjennomføringen.
Tidligere har Riksrevisjonen konkludert med at det er behov for å styrke arbeidet for å forebygge og behandle underernæring blant eldre.
I Folkehelsemeldinga «Gode liv i eit trygt samfunn» (2018-2019) stadfestes det at hver tredje person som bor på sykehjem og hver fjerde mottaker av hjemmesykepleie er underernært eller i risiko for å bli underernært. Stortingsmeldingen påpeker at hovedutfordringene er mangel på systematisk oppfølging, mangel på sosial interaksjon og for lite vekt på miljøet rundt måltidet. Denne meldingen sier at regjeringen vil komme med en nasjonal strategi for ernæring for eldre.
Vi vet at det er høyere dødelighet blant eldre som smittes av koronaviruset enn befolkningen for øvrig. Samtidig vet vi at underernæring kan føre til økt sykelighet og dødelighet, og at dette ofte er underbehandlet og undervurdert. Aftenposten hadde 24. januar i år en lang artikkel om Marie-Louise von Heimburg Graf (91) som døde dehydrert og underernært 47 dager etter at hun kom på Bråset bo- og omsorgssenter. Artikkelen føyer seg inn i en rekke artikler i media om underernæring de siste månedene før utbruddet av Covid-19 i Norge.