Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:592 (2020-2021) Innlevert: 27.11.2020 Sendt: 30.11.2020 Rette vedkommende: Forsknings- og høyere utdanningsministeren Besvart: 07.12.2020 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim
Marit Knutsdatter Strand (Sp): I Khrono 27. nov. uttaler NIFU og Stipendiatsorganisasjonen i Norge at antallet avlagte doktorgrader har sunket i år grunnet koronapandemien. Doktorgradsstudenter melder om dårlig informasjon og stor usikkerhet rundt muligheten for forlengelse av stipend og sluttføring av doktorgraden. Hvilke løsninger vil statsråden fremme for å imøtekomme stipendiatenes behov, slik at alle sikres økonomisk mulighet og forlengelse til å sluttføre doktorgradsutdanningen, uavhengig av hvilken institusjon de tilhører?
Henrik Asheim: Jeg har forståelse for at mange stipendiater står i en krevende situasjon. Tidlig i pandemien orienterte jeg derfor på møter og i brev til sektoren om at de har mulighet til å forlenge ansettelsesperiodene til ansatte i rekrutteringsstillinger som følge av virusutbruddet i henhold til § 2-3 i Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat. Jeg har lagt til grunn at koronakrisen og tiltakene som er iverksatt gir grunnlag for forlengelser, men det er ansettelsesorganet som gjør de konkrete vurderingene for hver enkelt som ønsker eller trenger forlengelse. For å sikre likebehandling på tvers av institusjoner har Universitets- og høyskolerådet i samarbeid med Forskningsrådet utviklet retningslinjer for vurdering av søknader om forlengelser. De fleste stipendiater er finansiert over universitetenes og høyskolenes grunnbevilgning og Forskningsrådet. Forlengelser for disse stipendiatene vil dekkes av institusjonenes og Forskningsrådets rammer. En del stipendiater finansieres av EU og private aktører. For å sikre at også de har mulighet til å få forlengelse, ble det bevilget 40 millioner gjennom Prop. 127 S (2019-2020). Midlene er fordelt med utgangspunkt i oversikt Universitets- og høyskolerådet har satt sammen etter rapportering fra institusjonene. Jeg har nylig nå i desember avholdt til et møte om pandemiens konsekvenser for forskningen og de ansatte som utfører forskningen, hvor blant annet Stipendiatsorganisasjonene i Norge deltok. Stipendiatenes situasjon ble særlig belyst på dette møtet, og mitt inntrykk er at UH-institusjonene, forskningsinstituttene og Forskningsrådet samarbeider godt om praksis på dette.