Siv Mossleth (Sp): Saltdal kommune har anmodet om gjenopptakelse av sak 10/2020 i Klagenemnda for stedsnavnsaker. Saltdal kommune mener at Kulturdepartementets intensjoner med lovendringen som i 2019 ble gjort vedrørende § 4 i Stedsnavnloven ikke er fulgt godt nok opp i denne saken, fordi lokale innspill ikke blir tatt på alvor.
Ser ministeren at intensjonen ved lovendringen ikke følges opp, og kan saken gjenopptas med en intensjon om at vedtaket endres slik at navnet på fjellet blir Tjernfjellet, og navnet på tunnelen blir Tjernfjelltunnelen?
Begrunnelse
I lov om stedsnavn står det i §4 (Regler om skrivemåten) at: (sitat):
«Dersom ikkje anna er fastsett i denne lova, skal det ved fastsetjing av skrivemåten av stadnamn takast utgangspunkt i den nedervde lokale uttalen. Skrivemåten skal følgje gjeldande rettskrivingsprinsipp for norsk, samisk og kvensk. Skogfinske stadnamn på Austlandet følgjer norske rettskrivingsprinsipp.
Har skrivemåten vore lenge i bruk, og er vel kjend og innarbeidd, kan ein fråvike gjeldande rettskriving og rettskrivingsprinsipp.»
Den siste setningen i sitatet ble tatt inn i lovteksten da Stedsnavnloven sist ble revidert 1. juli 2019, og kan etter Saltdal kommunes mening ikke oppfattes på annen måte enn at dersom man har et navn som vel kjent og innarbeid skal dette kunne gå foran gjeldende rettskrivning og rettsskrivningsprinsipp.
Da Kulturdepartementet iverksatte prosessen med revisjon av loven ble det presisert at målet med revisjonen var at kommunene skulle få større frihet i stedsnavnavgjørelser. Setningen «Har skrivemåten vore lenge i bruk, og er vel kjend og innarbeidd, kan ein fråvike gjeldande rettskriving og rettskrivingsprinsipp» har tidligere stått i lovens forskrift, men ikke i selve lovteksten. Kulturdepartementets presiserte videre i sitt høringsbrev til lovendringen at hensikten med å løfte denne unntaksregelen fra forskrift til lovtekst er et signal om at det skal praktiseres oftere enn det som har vært praksis til nå. I høringsbrevet til lovendringen står det videre at den forventede konsekvensen er at rettstilstanden endres, dvs. at man forventer at kommunene i større grad skal kunne få bestemme stedsnavn i sin kommune når skrivemåten har vært lenge i bruk og er vel kjent og innarbeidet.
I denne konkrete saken mener Saltdal kommune med bakgrunn i Stedsnavnslovens §4 andre avsnitt at skrivemåten Tjernfjellet må velges. Tjernfjellet er så innarbeid gjennom de siste 30 års arbeid for å få realisert tunnelen at det etter kommunens syn vil være galt dersom man nå ikke skal ha dette navnet på fjellet og at tunnelen får navnet Tjernfjelltunnelen.
Og det er ikke tilfeldig at det er navnet Tjernfjellet som har vært brukt i hele prosessen fram mot realiseringen av tunnelen.