Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:641 (2020-2021)
Innlevert: 03.12.2020
Sendt: 04.12.2020
Besvart: 16.12.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Tror statsråden en rekommunalisering av BPA vil bedre kvaliteten og valgfriheten til mottakerne, eller omvendt?

Begrunnelse

I Moss kommune har kommunedirektøren foreslått å rekommunalisere BPA til sterke protester fra brukerne av BPA. Begrunnelsen er at enkelte hevder kommunen vil spare penger på det. Saken er nå satt på hold, men talspersoner fra styringsflertallet i kommunen har argumentert kraftig for en rekommunalisering. Brukerne er redd dette vil redusere mangfoldet og valgfriheten i en veldig viktig tjeneste.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Min ambisjon for helse- og omsorgsfeltet er å skape pasientens helsetjeneste. Helse- og omsorgstjenesten må organiseres med utgangspunkt i pasientenes behov, og pasientene skal sikres et likeverdig tilbud av helse- og omsorgstjenester over hele landet. Valgfrihet står også sentralt i regjeringens politiske plattform. Det er et mål at alle skal få bestemme mest mulig over sin egen hverdag. Valgfrihet gir mangfold og muligheter for pasienter, brukere og pårørende.
Regjeringen er i utgangspunktet positive til bruk av både offentlige og private aktører innen de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Dette signaliseres blant annet i et forslag som nylig har vært på høring, om å innføre en godkjenningsmodell for fritt brukervalg i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 a har den enkelte rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester fra kommunen. Den enkelte kommune må selv vurdere hvordan den ønsker å organisere de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Lovverket gir ikke grunnlag for regjeringen til å gripe inn i dette.
Det er viktig at kommunene er i dialog med pasienter, brukere og pårørende om hvilke behov og ønsker de har, samt sikrer at retten til medvirkning er ivaretatt. Uavhengig av den enkelte kommunes valg av organiseringsform vil jeg avslutningsvis minne om at den enkelte har krav på et forsvarlig tjenestetilbud. Dette innebærer også at eventuelle endringer i tjenestetilbudene skal være forsvarlige.