Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:774 (2020-2021)
Innlevert: 15.12.2020
Sendt: 16.12.2020
Besvart: 18.12.2020 av arbeids- og sosialminister Henrik Asheim

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Har regjeringen vurdert mulighetene for å utvide maksperioden for personer som mottar dagpenger under etablering av egen virksomhet?

Begrunnelse

I mars/april vedtok Stortinget en rekke tiltak for å styrke inntektssikringsordningene for folk som opplevde økonomiske tap i sammenheng med pandemien. Det ble blant annet vedtatt å utvide maksimal periode for mottak av dagpenger og arbeidsavklaringspenger for arbeidssøkere. Bakgrunnen for disse forlengelsene var at det var liten grunn til å anta at personer som sto uten arbeid ville finne seg jobb samtidig som landet opplevde den største arbeidsledigheten siden krigen.
For gruppen som mottar dagpenger under etablering av egen virksomhet har det ikke blitt innført særskilte tiltak. Ordningen med dagpenger under egenetablering er ment å være tidsavgrenset til en etableringsfase. For personer som har mottatt slik støtte i 2020 har det likevel vært krevende å reelt sett fått utviklet bedriften samtidig som samfunnet er midt i en økonomisk krise og det fortsatt er omfattende smittevernstiltak.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: For å ha rett til dagpenger under arbeidsløshet stilles det etter folketrygdloven § 4-5 et grunnleggende vilkår om å være reell arbeidssøker, dvs. at man aktivt må søke jobb og være villig og i stand til å ta ethvert arbeid, hvor som helst i landet, på kort varsel. Vilkåret underbygges av sanksjonsregler, jf. folketrygdloven § 4-20, som innebærer at dagpengene kan falle bort i en periode, dersom man takker nei til tilbud om arbeid eller arbeidsmarkedstiltak eller unnlater å søke arbeid, dvs. selv medvirker til å forbli uten arbeid. Vilkåret om å være reell arbeidssøker innebærer altså at man i utgangspunktet ikke kan utøve aktiviteter som gjør at man ikke er disponibel for arbeid, uten at det får konsekvenser for retten til dagpenger.
Å drive en næringsvirksomhet er i utgangspunktet ikke forenlig med å være reell arbeidssøker. Likevel er det åpnet for at dagpengemottakere som etablerer egen virksomhet, kan søke om å få beholde dagpenger i inntil tolv måneder. For å få beholde dagpenger under etablering, må det foreligge en næringsfaglig vurdering som underbygger vilkåret om at etableringen antas å føre til selvforsørgelse. I tillegg stilles det krav om nyetablering, og om at søker selv er hovedeier av virksomheten.
For dem som har fått innvilget dagpenger under etablering av egen virksomhet, gjelder ikke kravet om å være reell arbeidssøker, og det kan følgelig heller ikke gjøres vedtak om tidsbegrenset bortfall etter folketrygdloven § 4-20. Arbeid med etableringen fører heller ikke til avkorting av dagpengene. Dagpengene har i utgangspunktet som formål å gi midlertidig inntektssikring ved arbeidsløshet mens man søker annet arbeid; ikke å gi støtte til etablering av næringsvirksomhet. På bakgrunn av at helt sentrale vilkår for rett til dagpenger ikke gjelder for disse etablererne, er perioden for dagpenger under etablering begrenset til maksimalt tolv måneder. Begrensningen har også sammenheng med at perioden med dagpenger under etablering inngår i den samlede dagpengeperioden på maksimalt 104 uker. En dagpengemottaker som har prøvd å etablere egen virksomhet, kan dermed stå uten rett til dagpenger etter en mislykket etablering. Dette er noe av bakgrunnen for at det skal fattes vedtak om opphør av dagpenger under etablering dersom det er åpenbart at etableringen ikke kan gjennomføres.
I forbindelse med covid-19-pandemien ble det våren 2020 gitt en rekke midlertidige unntak og særregler innenfor dagpengeregelverket. Blant annet ble den generelle dagpengeperioden forlenget ut oktober, slik at ingen arbeidsløse stod uten dagpenger mens situasjonen på arbeidsmarkedet både var uoversiktlig og krevende. Forlengelsen gjaldt også etablerere med dagpenger. Med bedring i arbeidsmarkedet sammenlignet med i vår, er det lagt til grunn at behovet for særregler ikke er like stort nå, og flere av de særlige ordningene er derfor avviklet eller avvikles tidlig i 2021.
Som nevnt er dagpengene ikke først og fremst en ordning som skal understøtte etablering av næringsvirksomheter. I forbindelse med pandemien er det etablert egne støtteordninger for næringsdrivende og virksomhetene. Blant annet kan selvstendig næringsdrivende og frilansere søke om kompensasjonsytelse etter midlertidig lov 12. juni 2020 nr. 62. Denne ordningen forlenges nå ut februar 2021.
Situasjonen følges tett, og behov for tiltak blir vurdert løpende.