Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:789 (2020-2021)
Innlevert: 17.12.2020
Sendt: 18.12.2020
Besvart: 06.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Har helseministeren beregnet hva de økonomiske konsekvensene for næringslivet er for hver dag som går før helseministeren velger å følge FHIs anbefalinger om å redusere karantenetid ned til 7 dager?

Begrunnelse

FHI anbefaler nå at man kan teste seg ut av karantene, i tråd med forslaget FrP fremmet i Stortinget 5 oktober og 10.desember. FHI begrunner sin anbefaling med at det er godt under 1% sannsynlighet for at man er smittet dersom man på dag 7 fortsatt har negativ test. Helseministeren vil likevel ikke endre dagens krav om karantenetid på 10 dager.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg vil først understreke at Helsedirektoratet før jul ikke anbefalte endring i karantenereglene, herunder endring i testregimet for å redusere karantenetiden. Begrunnelsen var da at å åpne for testing ut av karantene ville kunne føre til en betydelig belastning på testsystemet, med fare for at det ville bli overbelastning av kapasiteten i kommunene. Planen var derfor at regjeringen skulle foreta en ny helhetlig vurdering av karantereglene i siste halvdel av januar 2021. I den forbindelse ba jeg også i brev 15. desember 2020 om innspill fra relevante arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner og Kommunenes sentralforbund (KS) innen 8. januar 2021.
Som kjent har det skjedd mye i løpet av julen. En ny mer smittsom variant av viruset gjorde det nødvendig å iverksette tiltak som kunne bidra til at flere testet seg slik at vi i mest mulig grad kan forhindre spredning av denne virusvarianten i Norge. Med virkning fra 29. desember 2020 ble det derfor innført en frivillig testordning, hvor de som tester seg to ganger kan komme ut av innreisekarantene tidligst etter syv dager. Jeg vil understreke at denne ordningen kun er aktuell dersom det er tilgjengelig testkapasitet og at det ikke går utover kommunenes arbeid med smittesporing. Ordningen gjelder heller ikke for personer som har oppholdt seg i Storbritannia i løpet av de siste 14 dager før ankomst til Norge.
Regjeringen har også fra 2. januar 2021 innført krav om testing for de som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt i løpet av de siste 14 dager før ankomst til Norge. Testen skal gjøres så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst. Innføring av obligatorisk test ved innreise skyldes at regjeringen nå er dobbelt bekymret for importsmitte. Det gjelder både utbrudd med nye muterte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og for at mange vil returnere til Norge etter jul fra land med langt høyere smittenivå enn vi har her.
Kravet om obligatorisk test kommer i tillegg til ordningene vi allerede har etablert med krav om negativ test før innreise, innreiseregistrering og karanteneplikt. Jeg håper disse tiltakene kan bidra til at vi klarer å begrense spredningen av virusmutasjonen så mye som mulig og at de økonomiske konsekvensene for samfunnet og næringslivet begrenses.