Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:916 (2020-2021)
Innlevert: 12.01.2021
Sendt: 12.01.2021
Rette vedkommende: Fiskeri- og sjømatministeren
Besvart: 19.01.2021 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Det er snart to år siden Mattilsynet meldte at termisk avlusing med varmtvann fra og med 28 grader må fases ut i løpet av to år dersom ikke ny kunnskap dokumenterer at metoden kan brukes på en velferdsmessig forsvarlig måte. Nå melder Mattilsynet at de er bekymret over at termisk avlusing brukes mer enn tidligere, uten at dyrevelferden har blitt forbedret.
Vil statsråden ta initiativ til en avvikling av termisk avlusing?

Begrunnelse

I august er det to år siden Mattilsynet varslet et mulig forbud mot termisk avlusing. På tross av at det siden da er påvist gjennom en rekke studier at termisk avlusing ikke er forenlig med god dyrevelferd, melder Mattilsynet at denne avlusingsmetoden brukes mer enn tidligere. Det er heller ikke noe som tyder på at velferdsutfordringene som ble identifisert i 2019 har blitt løst av næringen. Mattilsynet har uttalt at det gjennomføres for mange behandlinger med termisk avlusing og slår fast at det er på høy tid at næringen tar i bruk alternative avlusingsmetoder som er mer skånsom for fisken.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Myndighetene og næringen har et felles mål om at oppdrettsfisken skal ha god velferd. Forebyggende arbeid for å sikre lav lusepåvirkning med minst mulig håndtering av fisken er det viktigste oppdrettere kan gjøre for å sikre god fiskevelferd. Gode brakkleggingsrutiner og bedre lokalitetsstruktur gjennom tett samarbeid mellom aktørene er viktige forebyggende tiltak, og god internkontroll vil sikre at dette gjennomføres.
Selv med god forebygging vil det være tilfeller der det er nødvendig å behandle fisken mot lakselus. Dyrevelferdsloven § 9 stiller krav om at fisken skal behandles forsvarlig. Derfor er det bare tillatt å bruke metoder og utstyr i oppdrett som er egnet ut fra hensynet til fiskens velferd. At metoden eller utstyret er egnet, skal synliggjøres gjennom dokumentasjon. Videre skal fiskens helsetilstand være slik at den er i stand til å tåle behandlingen. Det er også viktig at det er dokumentert at metoden har effekt mot lakselus, slik at fisken ikke behandles unødig.
Det er fortsatt behov for bedre dokumentasjon for å fastslå om avlusningsmetoder som benyttes i dag, er egnet med tanke på fiskens velferd. Kunnskapsoppbyggingen på dette feltet tar tid og forutsetter at ulike metoder testes til en viss grad. Det er imidlertid klart at dersom de dyrevelferdsmessige sidene ved metodene ikke lar seg dokumentere, eller dersom dokumentasjonen viser at fiskevelferden ikke kan ivaretas i tilstrekkelig grad, så må metodene fases ut.
Vi får stadig ny kunnskap både om avlusningsmetodene og de fiskevelferdsmessige konsekvensene ved bruken av disse. Det er også viktig å få belyst betydningen av størrelsen på temperaturendring i forbindelse med behandling. Det er imidlertid variasjon i funnene hos ulike kunnskapsinstitusjoner som gjør det utfordrende å fastslå hvilke metoder som er forsvarlige når det gjelder å ivareta fiskens velferd. Mattilsynet har derfor invitert næringen og kunnskapsinstitusjonene til et møte i februar hvor forskning og erfaringer knyttet til termisk behandling skal presenteres og diskuteres. I forbindelse med kunnskapsutvekslingen med næringen vil det også bli gitt tilbakemelding til næringen om hvilken avlusningspraksis som Mattilsynet anser å være i tråd med regelverket, og hvordan aktørene kan forvente at myndighetene vil praktisere regelverket i tiden som kommer.