Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1027 (2020-2021)
Innlevert: 18.01.2021
Sendt: 25.01.2021
Besvart: 01.02.2021 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Nå skal de 50 flyktningene fra Moria leiren som regjeringen har lovet å hente, komme til Norge. Flyktningleiren som har erstattet den nedbrente Moria er overfylt og leirene i Hellas generelt har umenneskelige og livsfarlige forhold, særlig for barn. Før jul gikk ledelsen i Trondheim kommune ut og ba om at flyktningene ble direkte bosatt i kommunene og slapp turen innom lengre opphold på et mottak. Trondheim er klare til å ta imot.
Vil statsråden sørge for at de 50 flyktningene blir bosatt direkte i norske kommuner?

Begrunnelse

Regjeringa sa i etterkant av brannen i Moria-leiren at de skulle ta inn 50 flyktninger.
Disse 50 er nå plukket ut og skal hentes til Norge allerede i januar. Dette er snakk om syriske barnefamilier som UDI gjort en forhåndsvurdering av basert på informasjon fra EU.
EUs asylsystem holder flyktningene strandet i første mottakerland, men vi ser at dette ikke er bærekraftig og at hele Europa, deriblant Norge må ta et langt større ansvar for å avhjelpe situasjonen.
Etter brannen i september så var Trondheim den første kommunen til å si at de både har kompetanse og kapasitet til å ta imot flyktninger fra Moria, og forså vidt også langt flere enn det regjeringen la opp til.
Ut i fra at de har blitt plukket ut basert på strenge kriterier fra UDI sin side som sannsynliggjør at de vil få opphold, bør de få komme til direkte bosetting i en kommune, og slippe mellomleddet som et asylmottak er.
Det er ingen grunn til at disse flyktningene skal sendes via opphold på asylmottak med den usikkerheten og midlertidigheten det fører med seg. Spesielt for barna vil det være skadelig med enda et brudd. Ungene må få komme rett til et hjem.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Forholdene i Moria-leiren har berørt oss alle. Jeg er derfor glad for at Utlendingsdirektoratet (UDI) har varslet om at relokaliserte asylsøkere fra Hellas vil ankomme Norge så snart som mulig. Det er Justis- og beredskapsdepartementet som har hovedansvar for relokalisering av asylsøkere fra Hellas. UDI har ansvar for den praktiske gjennomføringen av relokaliseringen og behandling av asylsøknader. Fremdriften er betinget av forhold på gresk side og utviklingen av koronapandemien.
Ved ankomst til Norge har ikke asylsøkere som relokaliseres fra Hellas vedtak om opphold som gir grunnlag for bosetting. Etter innvilget oppholdstillatelse er det Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som har ansvar for å gjennomføre den praktiske bosettingen i samarbeid med kommunene.
Jeg er glad for at mange kommuner har varslet om at de har vilje og evne til å ta imot flyktninger fra Moria og flyktningeleirer i Hellas og andre land. Det kommer godt med at mange kommuner har ledig bosettingskapasitet. Ved utgangen av desember 2020 var det totalt 222 personer i mottak med vedtak om opphold som ventet på bosetting, hvorav 74 barnefamilier. I tillegg var det til sammen 1 742 overføringsflyktninger som har fått innvilget opphold, og som venter i vertslandene på å reise til Norge. Kommunene skal også bosette nye asylsøkere som får opphold og overføringsflyktninger som vil bli tatt ut på kvoten i 2021.
Jeg er enig med stortingsrepresentant Haltbrekken i at lang ventetid i mottak er uheldig. Det er et mål at alle flyktninger blir bosatt så raskt og treffsikkert som mulig. Medianventetid i mottak fra vedtak om opphold til bosetting var på 2,5 måneder i siste kvartal 2020. I denne perioden foregår det bosettingsforberedende arbeidet. Flyktningene skal blant annet kartlegges før bosetting, og IMDi skal finne bosettingsløsninger for hver enkelt flyktningfamilie. Treffsikker bosetting handler blant annet om at flyktningene blir bosatt i kommuner som har tilrettelagt bolig for den enkelte barnefamilie, og som har relevant tilbud om kvalifisering, utdanning, arbeid og annet tjenestetilbud.
Det er viktig at kommunene har ledig kapasitet for å muliggjøre rask og treffsikker bosetting av alle bosettingsklare flyktninger. IMDi jobber kontinuerlig med kommunene for å finne bosettingsløsninger så rask og treffsikkert som mulig for hver enkelt flyktning og deres familie.