Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1022 (2020-2021)
Innlevert: 21.01.2021
Sendt: 22.01.2021
Besvart: 01.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Hva har statsråd Bent Høie gjort, og har helseforetaket Møre og Romsdal blitt tilført nok ressurser, for å rekruttere helsepersonell og sikre faglig forsvarlighet og en trygg følgetjeneste knyttet til fødeavdelingen i Kristiansund, og hvilke tiltak innfører han nå for å sikre at det kan åpne igjen med forsvarlig bemanning?

Begrunnelse

Bent Høie varslet allerede i mai 2020 at han ikke var trygg på om det var faglig forsvarlig å følge opp Stortingets klare vedtak om at befolkningen i Kristiansund skulle fortsette å ha en fødeavdeling fram til det nye sykehuset står klart. I månedene som har gått fram til da har statsråden hatt full anledning til å ta grep og foreslå ytterligere finansiering for å sikre god nok bemanning.
En bemanningskrise i helsevesenet har vært varslet lenge. I 2019 fastslo riksrevisjonen at bemanningsutfordringen ved helseforetakene var kritikknivå alvorlig, og anbefalte at helseforetakene kartla behovet, utviklet planer og strategier og skapte en heltidskultur. De mente også det var avgjørende at ledelsen på ulike nivå har mulighet og verktøy til å gjennomføre nødvendige forbedringer. Dette er det helseministerens ansvar å sørge for at blir gjennomført.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ved Stortingets behandling av Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 ble det fattet et vedtak hvor regjeringen ble bedt om å sørge for at fødeavdelingen i Kristiansund består inntil fødeavdelingen i det nye sykehuset på Hjelset er i drift. Dette formidlet jeg til Helse Midt-Norge RHF i foretaksmøte 10. juni i fjor. Foretaksmøtet ba da om at Helse Midt-Norge RHF følger opp Stortingets vedtak, og at det på vanlig måte må vurderes opp mot lovkravet om forsvarlig drift.
Etter at man i en lengre periode har hatt utfordringer med å rekruttere tilstrekkelig fagkompetanse og sikre forsvarlige tilbud til pasientene, har ledelsen i Helse Møre og Romsdal HF nylig besluttet at de midlertidig ser seg nødt til å samle fødetilbudet i Nordmøre og Romsdal – og legge dette til sykehuset i Molde.
Helse Midt-Norge RHF opplyser at Helse Møre og Romsdal HF har jobbet kontinuerlig med å forsøke å rekruttere tilstrekkelig fagfolk gjennom de siste årene. I 2020 ble dette arbeidet intensivert ytterligere. I fjor ble også helseforetaket omorganisert til stedlige sykehusklinikker med ansvar for de kirurgiske, akuttmedisinske og medisinske fagområdene. Før jul 2020 startet arbeidet med å inkludere også fødselsomsorgen og det gynekologiske fagområdet i klinikkene. Fra 1. februar i år vil de stedlige sykehusklinikkene ha ansvar også for dette fagområdet. For Nordmøre og Romsdal sin del betyr det at sykehusledelsen i Kristiansund vil få et særskilt ansvar for å følge opp rekruttering av fagfolk til fødselsomsorgen, og det samme vil gjelde ved sykehuset i Molde. Med dette grepet ønsker man å bedre rekruttering og oppbygging av fagmiljø lokalt.
Følgetjenesten er viktig for tryggheten for gravide med lang reisevei. Helsedirektoratets veileder "Et trygt fødetilbud. Kvalitetskrav til fødselsomsorgen" legger til grunn at det er behov for følgetjeneste der det er halvannen times reisevei til fødestedet. Helse Midt-Norge RHF opplyser at det er tatt grep for å sikre full dekning på følgetjenesten. Jeg viser for øvrig til krav i oppdragsdokumentet for 2020 om å få på plass følgetjeneste. Helse Midt-Norge RHF opplyser at følgende tiltak er satt i verk for fødende med over halvannen times reisevei:

• Det screenes på standard 18-ukerskontroll
• Ekstra kontroll i uke 36-37 med gynekolog, hvor det legges videre plan for svangerskapsoppfølging
• Lav terskel for å ta kontakt med fødeavdeling
• Det tilbys hotellopphold inntil 14 dager før termin (inkludert partner) på helseforetakets regning
• Det er etablert kontaktpunkt med beredskapsjordmor

Tiltakene over er nærmere beskrevet på nettsidene til Helse Møre og Romsdal HF, hvor det også framgår at den forsterkede beredskaps- og følgetjenesten anses som god.
Sykehusøkonomien er styrket hvert år siden 2014. I 2020 og i 2021 er driftsbevilgningene økt særlig mye som følge av pandemien. Helse- og omsorgsdepartementet fordeler midler til de fire regionale helseforetakene, som igjen fordeler midler til sine underliggende helseforetak.
Endringen som vil bli gjennomført i fødetilbudet fra februar av er ment å være midlertidig, og den er godt begrunnet. Beslutningen springer ikke ut av økonomiske hensyn, men reell mangel på spesialisert kompetanse, og følgelig hensynet til forsvarlighet i tjenestetilbudet. Samtidig vil man arbeide videre med rekruttering og tiltak for å sikre tilstrekkelig personell og kompetanse, og søke å finne gode løsninger for dem som blir berørt av omleggingen.