Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1025 (2020-2021)
Innlevert: 22.01.2021
Sendt: 22.01.2021
Besvart: 01.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Har helseministeren tillit til direktøren ved Sørlandet sykehus, når Helsetilsynet har konkludert med at sykehuset har brutt plikten til å tilby forsvarlige helsetjenester som følge av at flere pasienter er påført irreversible skader, og alvorlighetsgraden er så grov at tilsynssaken er oversendt politiet?

Begrunnelse

Adm.dir. Nina Mevold ved Sørlandet sykehus sier til NRK at hun tar ansvar for alt som skjer i organisasjonen. I lys av dette er det påfallende at en overlege ved ortopedisk avdeling i Flekkefjord fikk jobbe som ortoped i 11 år uten å være ortoped. I denne perioden har han systematisk og grovt uaktsomt skadet og lemlestet en rekke pasienter, som har fått sine liv ødelagt. Da NRK Sørlandet skrev om de mange pasientene han har skadet i denne perioden, ble overlegen flyttet til sykehuset i Kristiansand, hvor han fikk fortsette å operere og skade pasienter.
Selv da helsetilsynet startet gransking av legen, ville ikke Mevold fjerne legen fra vaktlistene. Kort tid senere feilopererte han pasienter igjen. Det var til slutt Helsetilsynet som 14.09.20 måtte frata legen autorisasjon fordi han var til fare for pasientene. I denne perioden har altså adm.dir. tatt lite ansvar for det som har skjedd i organisasjon.
Fra 2016-2019 kom det 28 tilsynssaker mot sykehuset. I 15 av sakene konkluderte Helsetilsynet med lovbrudd. 24 pasienter har fått medhold hos Norsk pasientskadeerstatning fra ortopediske saker fra Flekkefjord fra 2014-2020. I 2019 konkluderte Helsetilsynet med at Flekkefjord sykehus har drevet på en uforsvarlig måte. Da Sørlandet sykehus etablerte en bekymringstelefon i februar 2020, fikk de inn 450 henvendelser fra pasienter som mente seg feilbehandlet.
Finn Åge skulle operere et ankelbrudd, men endte opp med et amputert bein. Margret Annie hadde brukket håndleddet, og fikk satt inn to stålplater og tolv skruer i hånda, en feiloperasjon som førte til at hun ikke lenger kan bevege armen og har fått et liv i smerte og med funksjonshemning. En kvinne ble lagt inn med alvorlig infeksjon, men fikk ikke hjelp og døde. Dette er noen av de tragiske historiene fra personer som har måtte betale konsekvensene av en uforsvarlig drift og ledelse ved Sørlandet sykehus.
I spørretimen 12.02.20 svarte helseministeren at undertegnede ikke skulle trekke noen forhåndskonklusjoner før tilsynssakene var avgjort i Helsetilsynet. Nå har Helsetilsynet konkludert. Sykehuset har over tid drevet med for stor risiko og har brutt sin plikt til å tilby pasienter forsvarlig helsetjenester. Saken er oversendt politiet for vurdering av eventuelle straffereaksjoner.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: De kritikkverdige forholdene som er avdekket ved Sørlandet sykehus HF er alvorlige, og har dessverre også rammet mange. Saken krever en god oppfølging på flere plan. Nå foreligger også konklusjonene etter Helsetilsynets gjennomgang. Fra før av foreligger en grundig rapport etter Helse Sør-Øst RHFs internrevisjon.
Det kan nok være enkelte punkter i representantens fremstilling av fakta i saken som sykehuset kan ha en litt annen oppfatning av, men jeg ser det ikke som hensiktsmessig å gå inn i detaljer og enkeltheter i mitt svar. Jeg vil derfor gi et litt mer overordnet bilde av hvordan saken er håndtert.
Departementet har bedt Helse Sør-Øst RHF om en kommentar til den siste utviklingen i saken. Helse Sør-Øst RHF ser naturlig nok svært alvorlig på at Statens helsetilsyn konkluderer med at det foreligger brudd på forsvarlighetsplikten, da det betyr at helseforetaket har drevet sin virksomhet på dette området med for stor risiko.
Konsernrevisjonen i Helse Sør-Øst gjennomførte i fjor en omfattende revisjon av Sørlandet sykehus HF som er oppsummert i rapporten «Revisjon etter uønskede hendelser ved Sørlandet sykehus HF» (datert 17. september 2020). Styret i Sørlandet sykehus HF har behandlet en omfattende plan for oppfølging av denne revisjonsrapporten. Denne har også vært behandlet i styret i Helse Sør-Øst RHF. Helse Sør-Øst RHF følger på bakgrunn av dette opp helseforetakets arbeid med å gjennomføre tiltak og forbedre pasientsikkerheten og kvaliteten, og mange tiltak er allerede gjennomført.
Helse Sør-Øst RHF har en tett oppfølging av helseforetakets behandling av tilsynsrapporten, og vil vurdere hvilke læringspunkter saken har for andre helseforetak i regionen. Helse Sør-Øst RHF forventer at Sørlandet sykehus HF svarer ut rapporten fra Statens helsetilsyn innen fristen som er satt for dette, og at sykehuset nå også vurderer sin konkrete oppfølging av denne. Sørlandet sykehus HF har som nevnt allerede en plan for oppfølging av konsernrevisjonen og har hatt et betydelig involveringsarbeid knyttet til denne. Helse Sør-Øst RHF vurderer at styret og ledelsen ved Sørlandet sykehus HF arbeider systematisk med å følge opp rapporten fra konsernrevisjonen, og forventer en tilsvarende oppfølging av rapporten fra Statens helsetilsyn.
I samsvar med den etablerte ansvarsfordelingen i spesialisthelsetjenesten, så tilligger det styret for helseforetaket å vurdere tillitsspørsmål og eventuelle konsekvenser for ledelsen i helseforetaket. Det er derfor ikke naturlig for meg å kommentere dette konkrete spørsmålet fra stortingsrepresentant Bruun-Gundersen. Jeg vil likevel understreke at jeg opplever at både Helse Sør-Øst RHF og Sørlandet sykehus HF tar denne saken på stort alvor.