Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1123 (2020-2021)
Innlevert: 29.01.2021
Sendt: 01.02.2021
Besvart: 10.02.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Christian Tybring-Gjedde (Uav)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Riksrevisjonen har tatt initiativ til å granske UDs tilskudd til IPI, selv om Utenriksministeren har forsikret om at alle UDs tildelinger gjøres innenfor regelverket. IPI-saken er ikke den eneste som indikerer at det har vokst frem en kultur i UD der vennskap påvirker tildeling av midler.
Er utenriksministeren enig i at slike saker svekker tilliten til at UD forvalter folks skattepenger godt, og hva vil utenriksministeren eventuelt gjøre for å gjenopprette denne tilliten?

Begrunnelse

Dagens Næringsliv (DN) har gjennom en rekke artikler satt søkelys på pengestøtten til International Peace Institute (IPI), der Terje Rød-Larsen var president. Det har blant annet kommet frem at den norske støtten til tenketanken over statsbudsjettet økte kraftig fra 2005, da Rød-Larsen overtok lederskapet. Rød-Larsen har ifølge DN hatt tette forbindelser til Utenriksdepartementet. Ekspedisjonssjef Geir O. Pedersen i FN-avdelingen som tildelte støtte til IPI, var en venn. Pedersen vurderte seg selv som habil i saken.
Dette er ikke det eneste tilfelle der media har funnet en sammenheng mellom tildeling av støtte til organisasjoner og personlige forbindelser. I 2017 skrev VG at daværende ambassadør i Indonesia Stig Traavik, spilte en betydelig rolle i tildelingen av støtte til en organisasjon ledet av en kvinne han hadde et forhold til.
Hans Andreas Limi (FrP) stilte et skriftlig spørsmål til Utenriksministeren, besvart 3. januar 2020, om hva Utenriksministeren gjør «for å sikre at midler over UDs budsjett tildeles på en upartisk måte og uten påvirkning fra personlige vennskapsforhold». Utenriksministeren svarte da at

«Utenriksdepartementets tildelinger gjøres innenfor de rammene som Stortinget har fastlagt, og følger de lovene og det regelverket som gjelder for forvaltning av offentlig tilskudd».

Til tross for utenriksministerens forsikring har Riksrevisjonen tatt initiativ til å granske UDs tilskudd til IPI. Riksrevisjonen skal:

«undersøke om Utenriksdepartementet (UD) har fulgt gjeldende regler ved tildeling av midler til IPI i perioden 2006-2012».

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Utenriksdepartementets tildelinger gjøres innenfor de rammene som Stortinget har fastlagt, og følger de lovene og det regelverket som gjelder for forvaltning av offentlig tilskudd. Dette vektla jeg i mitt svar 3. januar 2020 på spørsmål fra representanten Limi, der jeg også gir en redegjørelse for systemet for tilskuddsforvaltning. I svarene til Stortinget har jeg nødvendigvis forholdt meg til min periode som utenriksminister, og jeg har også opplyst om at IPI ikke har mottatt tilskudd etter 2018.
Riksrevisjonens gjennomgang av UDs praksis i forbindelse med tilskudd til IPI skal undersøke om gjeldende regler ble fulgt ved tildeling av midler til IPI i perioden 2006-2012. Utenriksdepartementet samarbeider på vanlig måte med Riksrevisjonen om undersøkelsen. Jeg vil videre fremheve at tilskuddsforvaltningen generelt har blitt styrket de siste årene, særlig fra 2015 og framover. Et særlig viktig tiltak var opprettelsen av et internt fagmiljø for tilskuddsforvaltning og videreutvikling av forvaltningssystemene.
I tildelingsprosesser er habilitet et viktig spørsmål. Det er tjenestemannen selv som avgjør om hun eller han er inhabil, og saksbehandlere og ledere med ansvar for tilskuddsforvaltning får derfor opplæring i habilitetsvurderinger. Habilitetsvurderinger er også beskrevet i UDs interne veileder for tilskuddsforvaltning. Utenriksdepartementets føringer for tilskuddsforvaltning er nedfelt i den såkalte «Grant Management Assistant» (GMA), som er en digitalisert veileder for saksbehandlere i utenrikstjenesten. Veilederen beskriver hvordan relevante lover og regler skal anvendes, og beskriver hele tilskuddssyklusen.