Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1135 (2020-2021)
Innlevert: 31.01.2021
Sendt: 01.02.2021
Besvart: 09.02.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Hvordan går arbeidet med å følge opp Stortingets vedtak om at virkemiddelapparatet må tilpasses og tilrettelegges slik at det åpnes for å støtte prosjekter som Forestia sitt anlegg for rensing av returtre?

Begrunnelse

Med økende fokus på bruk av tre, klima, reduksjon av CO2 utslipp og gjenbruk, så har Forestia på Braskereidfoss gjennom flere år arbeidet med å få realisert planer om rensing av returtre. Konseptet med resirkulering av forskjellige materialer er ikke nytt, vi resirkulerer f.eks. både plast og glass, men ikke tre. Følgelig har Forestia lansert et meget spennende og interessant prosjekt hvor de ønsker å samle inn treavfall og gjenbruke det til produksjon av byggematerialer.
Årlig mengden av returtre i Norge er enorm. Den er på hele 1.3 millioner tonn, noe som er hele 5 ganger mer enn sagflisa fra alle norske sagbruk. Returtre er også den største ressursen innen avfallsbransjen, som ikke går til gjenvinning. Den årlige mengden tilsvarer hele 2 millioner tonn CO2 ekvivalenter. Det er vesentlig mer enn CO2 fangsten fra det vanvittig kostbare “Langskipet“.
Returtre prosjektet til Forestia har en kostnadsramme på bare 250 millioner. Selskapet dekker hoveddelen av kostnadene selv, og har bare søkt om 80 millioner i støtte fra det offentlige. Det er en minimal engangskostnad for Staten, sett i lys av at Forestia ønsker å resirkulere 100 000 tonn returtre, noe som betyr en karbonbinding tilsvarende ca. 150 000 tonn CO2. Anlegget har potensial til å kunne ta unna det dobbelte. I tillegg til den meget positive klimaeffekten, så vil prosjektet bidra til innovasjon, nyskapning, arbeidsplasser og utvikling av ny industri i Norge.
“Alle“ partier har snart vært på besøk hos Forestia og alle er positive til prosjektet. Men den offentlige støtten uteblir og Forestia har fått nei til støtte både fra Enova og Innovasjon Norge. Slik vi ser saken så er ikke utfordringen mangel på offentlige midler, men dagens virkemiddelapparat ikke er tilrettelagt for å kunne støtte slike anlegg. Derfor vedtok Stortingsflertallet før jul følgende formulering for Statsbudsjettet 2021:

"K o m i t e e n viser til Forestias prosjekt for rensing av returtre og mener det er viktig å bidra til ny industriutvikling. K o m i t e e n viser til at skogens ressurser i større grad må brukes til å skape produkter og arbeidsplasser, og at gjenvinning av tre bidrar til store klimabesparelser. K o m i t e e n mener derfor at det bør legges til rette for å støtte prosjekter av denne typen."

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Staten har ulike næringsrettede virkemidler som er relevante for industrien generelt, også skogindustrien. Gjennom ordningene i det næringsrettede virkemiddelapparatet og gode samlede rammebetingelser legger regjeringen til rette for at skogindustrien kan utvikle produkter med lave utslipp.
Vi arbeider kontinuerlig med å utvikle et mer effektivt og mer brukervennlig virkemiddelapparat. Vi ønsker i den forbindelse å danne oss et bedre bilde av antallet tildelinger til prosjekter med klima- og miljøinnhold i virkemiddelapparatet. Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og Siva har i 2021 fått i oppdrag å etablere en sammenlignbar rapportering om støtte til prosjekter med klima- og miljøinnhold. Kartleggingen skal bidra til en mer enhetlig rapportering om grønne prosjekter og kan gi nyttig informasjon når vi skal videreutvikle de næringsrettede virkemidlene.
Regjeringen arbeider også med en nasjonal strategi for sirkulær økonomi, og dette arbeidet er høyt prioritert. Strategien vil omtale både generelle og bransjespesifikke virkemidler som skal bidra til en mer sirkulær økonomi. I tillegg har regjeringen lagt frem en skogmelding, en bioøkonomistrategi og en egen strategi for skog- og trenæringen. Disse beskriver hvordan vi skal legge til rette for å øke verdiskapingen fra skogen, stimulere etterspørselen etter grønne, trebaserte produkter og styrke forskning, utvikling og innovasjon innenfor næringen. Det er opprettet et eget dialogforum med næringen, ledet av landbruks- og matministeren, som gir et godt grunnlag for å ta tak i muligheter og utfordringer i fellesskap.
Nærings- og fiskeridepartementet kan ikke vurdere enkelttildelinger i private kommersielle prosjekter. Det må vi overlate til virkemiddelaktørene. Nærings- og fiskeridepartementet har vært i kontakt med Innovasjon Norge om denne aktuelle saken. Vi er kjent med at ulike finansieringsløsninger har vært diskutert og at det fortsatt er god dialog mellom Innovasjon Norge og Forestia med sikte på å finne en løsning. Jeg har tillit til at denne dialogen fortsetter i et konstruktivt spor.