Jorodd Asphjell (A): Hotell og restauranter er stort sett nedstengte under koronakrisen. Det skaper store utfordringer for yrkesfagelever som treng arbeidserfaring, og som vil gjøre et godt inntrykk på framtidige arbeidsgivere, slik at de får læreplass.
Hva vil statsråden gjennomføre av strakstiltak for å avhjelpe situasjonen som yrkesfagelever, skoler, opplæringskontorer og næringsliv står midt oppe i, slik at elevene kan gjennomføre utdanningen sin på en faglig og forsvarlig måte og at de får et fullverdig fagbrev som fagarbeidere?
Begrunnelse
Mange elever som i dag går på restaurant- og matfag er bekymret for at de ikke får praktisert eller vise seg fram for arbeidsgivere, slik at de kan få en læreplass og får fullført utdanningen sin på en god faglig måte og at de blir stolte fagarbeidere. Når hoteller og restauranter er nedstengte så har de som har valgt kokk- og servitørfag blitt ekstra sterkt rammet av koronakrisen. Yrkesfagelever som nå skulle vært ute i praksisperioden, som utgjør hele 30 prosent av skoleåret må praktisere på medelever og lærere på de enkelte skolene. Vi ser at praktiske linjer på videregående skoler har problem med å sikre elevene praksisplasser under koronapandemien.
På restaurant- og matfag ved Strinda VGS i Trondheim forsøker de nå å kompensere for tapt praksis ute i arbeidslivet med skoleundervisning for elevene. Skolen håper de kan gi elevene tilstrekkelig med praktisk erfaring før de skal søke læreplass.
Det å kunne være ute i arbeidslivet å praktisere det en har lært på skolen er en stor del av opplæringen og det med å få læreplass. Gjennom utplasseringsperiodene får elevene mulighet til å vise sin kunnskap og praktisere yrket sitt på en faglig god måte under kyndig veiledning av gode opplæringsbedrifter.
Det er vanskelig for bedriftene å ta imot elever fra videregående skoler på grunn av nedstenging, smittevern og permitteringer. Det skaper store utfordringer for yrkesfagelever som treng arbeidserfaring, og som vil gjøre et godt inntrykk på framtidige arbeidsgivere, slik at de får læreplass. Det er viktig at regjeringen har en offensiv politikk til hvordan en skal komme ut av denne situasjonen og at dagens og morgendagens yrkesfagelever kan søke seg til disse fagene med trygghet om å få fullført utdanningen på en ordinær måte.
Vi ser at rekrutteringen til disse fagene har vært nedadgående i de siste årene. Derfor er det svært viktig at regjeringen gjennomfører kraftige tiltak som er med på å snu den negative utvikling, slik at vi for framtiden kan utdanne mange fagarbeidere innenfor et fagområde med lange og stolte tradisjoner.
Det er viktig at regjeringen følger opp situasjonen og treffer nødvendige tiltak, slik at den negative utviklingen med lav rekruttering til disse fagene snur og at vi sikrer god tilgang på fagarbeidere i framtiden.