Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1185 (2020-2021)
Innlevert: 04.02.2021
Sendt: 04.02.2021
Besvart: 11.02.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden sikre at evalueringen av insentivordningen for filmproduksjon (som Norsk Filminstitutt har blitt bedt om å bestille) blir ferdig i tide til å legge grunnlag for en eventuell styrking av ordningen i revidert statsbudsjett 2021?

Begrunnelse

For 2021 søkte 11 film og tv-serieprosjekt insentivordningen for film og tv-serier. Sammenlagt ville prosjektene lagt igjen over 1 milliard i internasjonal kapital i Norge. Nivå på tilsagnsfullmakten for ordningen i 2021 dekker ikke denne muligheten. Flere norske kommuner og distrikt, sammen med en sterkt preget næring går nå glipp av sårt tiltrengte inntekter.
Internasjonale film og tv-serieproduksjoner som søker seg mot Norge kommer distriktene til gode. Det er ofte her de finner de særegne lokasjoner de søker etter. Undersøkelse viser at 67 pst. av omsetning fra film og serieproduksjon tilfaller næringer utenfor filmindustrien.
Familie og kulturkomiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, har også tidligere påpekt fordelene og vist til ordningens suksess.
Norsk filminstitutt er bedt om en evaluering av ordningen. Denne er ennå ikke lagt ut på anbud.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: I Kulturdepartementets budsjettproposisjon for 2021 varslet regjeringen at den ville vurdere behovet for en evaluering av insentivordningen i 2021. Norsk filminstitutt (NFI) har i tildelingsbrevet for 2021 fått i oppdrag å gjennomføre en slik evaluering. NFI legger evalueringsoppdraget ut på anbud om kort tid, og det er lagt opp til at evalueringen vil bli ferdigstilt i løpet av første halvår 2021.
Evalueringen skal etter planen legge grunnlag for politiske beslutninger om insentivordningen, med et langsiktig perspektiv ut over 2021. Jeg viser til at revidert nasjonalbudsjett i utgangspunktet skal begrenses til forslag til justeringer av bevilgninger på statsbudsjettet på kort sikt, på grunnlag av ny informasjon og den økonomiske utviklingen siden statsbudsjettet ble vedtatt i desember.