Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1281 (2020-2021)
Innlevert: 12.02.2021
Sendt: 12.02.2021
Besvart: 19.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kan statsråden opplyse om hvem som har rettet kritikk mot datagrunnlaget og fremstillingen av responstidsindikatoren for ambulansetjenesten, samt hvorfor endringen i indikatoren ikke er sendt bredt ut på høring?

Begrunnelse

Helsedirektoratet har sendt på høring en foreslått revisjon av den nasjonale indikatoren for responstid i ambulansetjenesten. Forslaget om at man ikke lenger skal publisere hvorvidt responstidsmålene for ambulansetjenesten oppfylles på kommunenivå har skapt stort engasjement.
Som begrunnelse for revisjonen, skriver Helsedirektoratet to steder i høringsnotatet at det er «rettet kritikk mot både datagrunnlaget og måten indikatoren er fremstilt på». Den samme formuleringen gjentar statsråden i dokument nr. 15:906 (2020-2021). Ingen av stedene står det imidlertid hvem som har rettet denne kritikken, eller hva den går ut på.
Spørsmålsstilleren mistenker at det er helseforetakene som står bak kritikken. Det er i så fall lite overraskende, ettersom indikatoren hittil har synliggjort hvor langt unna foretakene er å oppnå responstidsmålet i mange deler av landet.
Spørsmålsstilleren reagerer dessuten på at den foreslåtte revisjonen, slik det fremgår av høringsnotatet, kun er sendt på høring til de fire regionale helseforetakene, samt KS – Kommunesektorens organisasjon. Medieomtalen av responstidsmålene viser at temaet har bred interesse i samfunnet, og spørsmålsstilleren kan ikke forstå hvorfor man ikke har bedt om høringsinnspill fra helsepersonellgrupper som jobber i eller tett opp mot ambulansetjenesten, eller pasientorganisasjoner som er avhengige av en godt fungerende ambulansetjeneste.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helsedirektoratet har et lovpålagt ansvar for å utvikle, formidle og vedlikeholde nasjonale kvalitetsindikatorer. Helsedirektoratet opplyser at kritikken mot indikatoren har kommet fra flere hold. Både blant de regionale helseforetakene, fagpersoner og internt i direktoratet har det vært pekt på utfordringer med datagrunnlaget og måten indikatoren er framstilt på. Jeg viser til mitt svar på Dokument nr. 15:906 (2020-2021) hvor jeg redegjør for utfordringene og forslaget til revisjon av indikatoren.
Helsedirektoratet opplyser at forslaget til revisjon av indikatoren har vært drøftet i Nasjonalt råd for akuttmedisinske tjenester, og de regionale helseforetakene og KS har gitt innspill. I tillegg har Helsedirektoratet drøftet forslaget med organisasjonene, Fagforbundet, Delta og Frivillige Organisasjoners Redningsfaglige Forum i eget møte og mottatt innspill fra dem i etterkant av møtet. Helsedirektoratet opplyser at de som har gitt innspill er positive til revisjonsarbeidet og at de er opptatt av det skal føre til en omforent forståelse, enhetlig rapportering og at indikatoren er gjenkjennbar hos tjenesten selv.