Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1283 (2020-2021) Innlevert: 12.02.2021 Sendt: 12.02.2021 Rette vedkommende: Justis- og beredskapsministeren Besvart: 19.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland
Roy Steffensen (FrP): I Dalane Tidende 11.februar kunne vi lese om en pasient ved SUS dagkirurgisk avdeling i Hillevåg som måtte skaffe seg privat transport til behandlingen, siden han ikke fikk betale med kontanter for bussreisen. Er statsråden av den oppfatning at dette er greit og at busselskapet Kolumbus her har loven på sin side?
Monica Mæland: Spørsmålet er stilt til finansministeren, men besvares av meg, siden det er Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvaret for finansavtaleloven.Jeg vil av prinsipielle grunner ikke uttale meg om en enkeltsak. Det følger av finansavtaleloven § 38 tredje ledd at «en forbruker har alltid rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren». I praksis har det oppstått en del tolkingsspørsmål om denne bestemmelsen, særlig om hva som menes med «hos betalingsmottakeren» og i hvilken utstrekning man har rett til kontant betaling utenfor mottakerens forretningssted. Utviklingen har satt prinsippet om kontant betaling under press. Mest åpenbart skyldes dette utviklingen av internett som markedsplass, men også andre forhold som for eksempel muligheten til å kjøpe billett med kontanter før påstigning på kollektivtrafikk. Det er denne typen uklarheter i gjeldende rett som er bakgrunnen for at jeg i Prop. 92 LS (2019-2020) informerte Stortinget om at jeg mener det er behov for å se på om de nåværende reglene gir en hensiktsmessig regulering i dag. Eventuelle endringer av dagens lovgivning må selvsagt behandles av Stortinget.