Skriftlig spørsmål fra André N. Skjelstad (V) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1363 (2020-2021)
Innlevert: 19.02.2021
Sendt: 19.02.2021
Besvart: 25.02.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

André N. Skjelstad (V)

Spørsmål

André N. Skjelstad (V): Har oppgraderingen av Namsvassdammen ivaretatt krav i henhold til EUs vanndirektiv, føre var prinsipper knyttet til miljø ved valg av blant annet grønnstein, og sikker ivaretagelse av et nasjonalt laksevassdrag?

Begrunnelse

5. juni 2018 stilte undertegnede spørsmål til olje- og energiministeren grunnet stor bekymring for miljøkonsekvensene i forbindelse med byggingen av ny dam øverst i Namsenvassdraget. Nå bekrefter undersøkelser gjort av Akvaplan Niva og Veterinærinstituttet at mange kilometer nedstrøms dammen er dekket med slam. Tungmetallene i slammet er langt over de nivåene myndighetene har satt.
Namsen er ett av våre nasjonale vassdrag, og i slike vassdrag skal en vise særskilt aktsomhet for å ivareta miljø, naturtyper mm. Deler av den forurensete elvestrekningen en del av Børgefjell nasjonalpark.
Byggingen av den nye Namsvassdammen har avdekket svakheter i hvordan miljøet i vassdraget er ivaretatt av forvaltningsmyndighetene, i dette tilfellet Statsforvalteren i Trøndelag og NVE.
NVE har i tilfellet Namsvassdammen godkjent å bruke grønnstein kun basert på fysiske kvaliteter. NVE har ikke vurdert de geokjemiske egenskapene, til tross for at NVE selv i egen rapport (Sørensen 1998) har påpekt at denne steintypen kan være problematisk med hensyn til miljøpåvirkning.
NVE har pålagt revisjon av over 100 gamle damanlegg i Norge for å tilfredsstille nye krav. Å oppgradere damanlegg uten ny konsesjonsbehandling gjør at en har liten kontroll med for eksempel miljøeffekter.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Dam Namsvatn ble bygget tidlig på 1950-tallet som del av reguleringen av Namsenvassdraget i medhold av konsesjon gitt i 1948. Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) er konsesjonær og eies av 19 kommuner i tidligere Nord- Trøndelag fylke.
I perioden 2002-2004 ble det avdekket at dam Namsvatn ikke tilfredsstilte gjeldende krav til sikkerhet etter damsikkerhetsforskriften. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) godkjente i 2014 teknisk plan for ny fyllingsdam. Bruk av grønnstein fra nærområdet til dammen framgikk av planen. Ingeniørgeologiske undersøkelser tilsa at damsikkerhetsforskiftens krav til steinmateriale kunne oppfylles med foreslått plassering av steinbrudd og bruk av grønnstein som byggemateriale.
Fylkesmannen i Nord-Trøndelag (nå Statsforvalteren i Trøndelag) ga midlertidig utslippstillatelse i forbindelse med ny dam i 2015. I denne forbindelse ble forholdet til vannforskriften (EUs vanndirektiv), naturmangfoldloven og nasjonale laksevassdrag vurdert.
Det var kjent at tiltaket ville kunne føre til utslipp av og sedimentering av partikler nedstrøms, men forurensningsfaren ble vurdert til ikke å ville forringe miljøtilstanden i vannforekomsten utover det forslaget til miljømål som forelå etter vannforskriften. I Fylkesmannens utslippstillatelse ble også forholdet til naturmangfoldlovens føre var-prinsipp vurdert. Fordi det ikke forelå tilstrekkelig kunnskap om hvilke miljøvirkninger tiltaket kunne ha, ble det lagt til grunn et varsomhetskrav. Også forholdet til Namsen som nasjonalt laksevassdrag ble vurdert i utslippstillatelsen. Fylkesmannen viste til at laks og namsblank møter vandringshindre lenger ned i vassdraget, og vurderte at aktiviteten sannsynlig ikke ville påvirke disse.
NVE godkjente detaljplan for miljø og landskap i 2015, etter at denne hadde vært på høring hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Røyrvik kommune. Ingen av høringspartene tok opp problemstillingen knyttet til mulig forurensningsfare ved bruk av grønnstein i dammen. I forbindelse med NVEs godkjenning av detaljplanen ble tiltaket vurdert opp mot bestemmelsene i naturmangfoldloven, herunder føre var-prinsippet. Det ble forutsatt ved godkjenning at tiltakshaver også hadde nødvendige tillatelser etter andre myndigheters regelverk, herunder forurensingsloven.
Fylkesmannen fattet i 2018 vedtak om at tiltakshaver NTE måtte gjennomføre fiskebiologiske undersøkelser, samt dokumentere innhold av miljøgifter i bunndyr og fisk for å undersøke miljøtilstanden i Namsen nedstrøms Namsvassdammen.
Jeg mener at forvaltningen har gjennomført de vurderingene som er pålagt etter vannforskriften og naturmangfoldloven, også når det gjelder ordningen med nasjonale laksevassdrag. Dersom etableringen av ny dam Namsvatn har hatt konsekvenser for miljøtilstanden i Namsen nedstrøms dammen som ikke ble forutsett da disse vurderingene ble gjort, har forvaltningen så langt jeg kan se virkemidler til å avbøte ulempene.