Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1470 (2020-2021)
Innlevert: 02.03.2021
Sendt: 02.03.2021
Besvart: 11.03.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Vil regjeringen vurdere en økonomisk kompensasjon for de som fortsatt ikke kan reise på jobb, og vil regjeringen kompensere dagpendlerne som har mistet en måned med inntekt?

Begrunnelse

Viser til skriftlig spørsmål Dokument nr. 15:1144 (2020-2021).
Fra mandag 1. mars kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen komme på jobb. For personer som ikke dagpendler er situasjonen fortsatt uavklart. De står uten inntekt og noen form for økonomisk kompensasjon. Dette er ansatte som til vanlig jobber og skatter i Norge.
Dagpendlere som kan reise på jobb fra 1. mars har mistet en måned med inntekt.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Smittesituasjonen i Norge har de siste ukene utviklet seg i feil retning. Den nye virusvarianten sprer seg lettere og kan føre til mer alvorlig sykdom. Regjeringen har derfor strammet ytterligere inn på utlendingers adgang til innreise til Norge for å begrense risikoen for importsmitte. Disse reglene trådde i kraft 29. januar. I utgangspunktet vil kun utlendinger som er bosatt i Norge få anledning til å reise inn i Norge. Dette gjelder også EØS-borgere.
Det er likevel gjort noen unntak. Med virkning fra 20. februar 2021 kan det gjøres unntak fra innreiserestriksjonene for arbeidsreisende som har fått godkjent innreise etter en søknadsordning. Dette er en svært snever søknadsbasert ordning for at næringslivet skal kunne få inn strengt nødvendig næringskritisk personell.
Med virkning fra mandag 1. mars kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen komme på jobb i Norge under et strengt test- og kontrollregime. Dagpendlere må krysse grensen på en åpen grensestasjon innenfor stasjonens åpningstid. Jeg viser for øvrig til regjeringens nettsider for en detaljert oversikt over innreisereglene.
Regjeringen har hele tiden erkjent at stengningen av grensene setter mange utlendinger som jobber i Norge og bor i andre land, i en svært vanskelig situasjon. Siden grensen stengte 29. januar, har de ikke hatt mulighet til å komme på jobb og mange har ikke fått lønn. Mange av disse har opptjent rettigheter i folketrygden.
Vi har arbeidet med mulige løsninger på dette. Jeg har vist til at dersom de berørte ble permittert, ville de få utbetalt dagpenger fra Arbeids- og velferdsetaten. Permitteringsinstituttet er likevel ikke blitt brukt i særlig utstrekning, og vi har derfor sett på andre løsninger.
Som offentliggjort i dag, ønsker regjeringen å innføre en ny kompensasjonsordning. Ordningen er basert på sykelønnsordningen, da dette gjør det mulig å få på plass ordningen forholdsvis raskt. Regjeringen foreslår at de berørte arbeidstakerne får en kompensasjon på 70 prosent av sykepengegrunnlaget opp til 6G. Det gir om lag samme kompensasjon som arbeidstakerne ville fått dersom de var permittert.
Den nye kompensasjonsordningen vil gjelde for pendlere bosatt i EØS-området som er rammet av innreiserestriksjoner. Ordningen skal gjelde fra 29. januar da innreiseforbudet ble innført, og varer så lenge innreiseforbudet for arbeidstakere gjelder.
Ordningen vil også gjelde for dagpendlere som opplevde inntektstap som følge av innreise-restriksjoner i perioden 29. januar til 1. mars.
Regjeringen vil om kort tid legge fram en proposisjon for Stortinget med forslag til nødvendige lovhjemler og budsjettvedtak.