Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1489 (2020-2021)
Innlevert: 03.03.2021
Sendt: 04.03.2021
Besvart: 11.03.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Ser statsråden de strategiske utfordringene det vil innebære dersom utvinningsretten i Austre Adventfjord selges til russiske eller kinesiske selskaper, og kan blant annet gi Kina et fotfeste i Arktis som landet ikke har i da, og vil statsråden gjøre nye vurderinger om å kjøpe disse rettighetene?

Begrunnelse

Det er i norske interesser at den norske stat har kontroll med eiendommer og rettigheter på Svalbard, ikke minst ut fra strategiske og geopolitiske interesser.
I 2016 kjøpte den norske stat eiendommen Austre Adventfjord for 300 millioner kroner. Staten ble først interessert i å kjøpe eiendommen fra Horn-familien på Svalbard etter at russiske og kinesiske selskaper viste interesse. Familien hadde tidligere prøvd å selge eiendommen til staten for et langt lavere beløp, men da var staten ikke interessert.
Da staten kjøpte eiendommen Austre Adventfjord, kjøpte de ikke rettighetene til å utvinne mineraler i området. Nå er disse rettighetene til salgs fra selskapet som heter Austre Adventfjord AS.
I desember i fjor skrev flere norske medier om at kinesiske og russiske selskaper har vist interesse for å kjøpe disse rettighetene fra Austre Adventfjord AS. Slik det fremstilles har Austre Adventfjord AS først tilbydd staten å kjøpe utvinningsretten, men den norske stat skal visstnok ha takket nei.
I nordområdemeldingen (Meld. St. 9 Mennesker, muligheter og norske interesser i nord) kommer den strategiske betydningen som Arktis har for Norge klart frem. Både økt russisk og kinesisk tilstedeværelse og høye ambisjonsnivå i nord beskrives som strategiske utfordringer. Meldingen snakker også mye om viktigheten av å sikre norsk tilstedeværelse, næringsaktivitet og bosetting i Arktis. Det fremstår derfor som svært uheldig om den norske stat vil frasi seg næringsrettigheter i et så strategisk viktig område. Å sikre norsk eierskap til mineralrettighetene sender derimot et tydelig signal om at Svalbard er norsk.
Et salg til kinesiske eller russiske interesser vil synliggjøre svakheter i norsk Svalbard-politikk og det kan blant annet gi Kina et fotfeste i Arktis som landet ikke har i dag.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Borgere og selskap fra alle stater som er part i Svalbardtraktaten kan ta utmål på Svalbard. Et utmål gir kun enerett til utvinning av mineraler i et begrenset område, og ingen eierskap til grunnen. Utmålsrett innebærer derfor en snevrere rettighet sammenlignet med eiendomsrett til grunn. Videre må all aktivitet skje innenfor miljølovgivningen på Svalbard, og etablering av ny gruvevirksomhet krever tillatelse etter Svalbardmiljøloven. Besittelse av utmål gir ikke rett til gjennomføring av naturinngrep på Svalbard, og det er ingen garanti for at det innvilges tillatelse til utvinning av mineraler på utmålene.
For å opprettholde et utmål må det videre utføres en viss mengde arbeid på dette (arbeidsplikt) i løpet av en femårsperiode. Hvis plikten ikke oppfylles, er det mulig å søke dispensasjon for å opprettholde utmålet. Dispensasjon kan gis på to alternative vilkår: a) Vesentlige driftshindringer som ikke skyldes utmålshaver (f.eks. naturvern). b) Utmålet er nødvendig reserve for andre utmål i drift. Dersom arbeidsplikten ikke oppfylles eller det ikke innvilges dispensasjon, vil utmålet falle i det fri. Uten egen drift blir det vanskelig for staten å oppfylle arbeidsplikten og/eller søke dispensasjon. Det betyr at dersom staten kjøper utmålene fra Austre Adventfjord AS og videre ikke oppfyller arbeidsplikten, vil staten uansett miste utmålene etter en relativt kort periode fordi de faller i det fri.
Den statlige gruvevirksomheten på Svalbard skjer gjennom Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS. Store Norske har i likhet med selskapet Austre Adventfjord AS egne utmål på eiendommen Austre Adventfjord. De har ikke behov for å kjøpe ytterligere utmål på denne eiendommen.
En av de største utfordringene verden står overfor i dag er knyttet til klimaendringer og bevaring av miljø. Temperaturen i Arktis øker mer enn dobbelt så raskt som den globale temperaturen, og klimaendringer er en stor trussel mot sårbare arktiske områder. For å bevare den særegne villmarksnaturen på øygruppen er det innført strenge miljøkrav på Svalbard. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å begrense påvirkningen på klimaet. Dette er også noe av bakgrunnen for at regjeringen på sikt ønsker en energiforsyning i Longyearbyen med størst mulig andel fornybar energi. Med den satsningen vi ser på grønn utvikling i verden i dag, er det vanskelig å se at kull vil være en sentral fremtidsnæring på Svalbard. Jeg mener vi bør unngå nye, større inngrep i Svalbards natur, og i stedet bidra til å bevare de sårbare arktiske områdene. På bakgrunn av dette kan jeg ikke se at det fra statens side er grunnlag for å kjøpe utmålsrettigheter verken fra Austre Adventfjord AS eller andre aktører på Svalbard.