Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:1560 (2020-2021)
Innlevert: 08.03.2021
Sendt: 09.03.2021
Besvart: 17.03.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): Kan statsråden fremskaffe et anslag på omtrent hvor mye statsbudsjettet vil måtte reduseres dersom alle effekter fra oljenæringen fjernes, som eks avkastning fra oppsparte oljepenger og løpende skatteinntekter fra næringen?

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: I rammeverket for finanspolitikken, med Statens pensjonsfond utland (SPU) og handlingsregelen, blir bruken av oljeinntekter i norsk økonomi skilt fra opptjeningen av midlene. Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten overføres i sin helhet til SPU, mens uttaket fra fondet over tid skal tilsvare den forventede realavkastningen av fondet, anslått til 3 pst. Det finanspolitiske rammeverket legger til rette for at realverdien av fondet opprettholdes, slik at også fremtidige generasjoner får nytte av det. Rammeverket bidrar også til å skjerme statsbudsjettet fra kortsiktige svingninger i oljeinntektene og gir handlefrihet i finanspolitikken til å motvirke økonomiske tilbakeslag.
Siden bruken av oljeinntektene er frakoblet opptjeningen, vil ikke et bortfall av inntekter fra petroleumsnæringen få umiddelbare effekter på offentlig budsjetter, om man fortsetter å overføre midler fra SPU til statsbudsjettet i tråd med handlingsregelen. Lavere avsetninger i fondet vil derimot gi lavere vekst i fondet og lavere finansieringsbidrag inn i statsbudsjettet på sikt.
Tabell 3.3 i Nasjonalbudsjettet 2021 viser hovedtall i statsbudsjettet og Statens pensjonsfond. I tabellen anslås det oljekorrigerte budsjettunderskuddet (inntekter utenom petroleumsinntekter fratrukket utgifter utenom petroleumsvirksomhet) til 371,2 mrd. kroner. Dette dekkes av overføringer fra fondet. Dersom vi ser bort fra alle løpende og tidligere inntekter fra petroleumsvirksomheten og overføringene fra SPU, jf. spørsmålet, vil statsbudsjettet måtte reduseres tilsvarende det oljekorrigerte budsjettunderskuddet for å være i balanse.
Petroleumsvirksomheten har også betydning for fastlandsøkonomien i Norge utover bidraget fra fondet inn i statsbudsjettet. Kunnskap og teknologi som utvikles i denne næringen kommer også andre næringer til gode. Trolig har også petroleumsrelaterte bedrifter på fastlandet høyere lønnsevne og lønnsomhet enn hva alternative næringer ville hatt. Lavere aktivitet i petroleumssektoren vil derfor gi lavere nasjonalinntekt og dermed også lavere skatteinntekter til det offentlige, som vil kunne gjøre det nødvendig med ytterligere innstramminger i offentlig pengebruk.