Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1585 (2020-2021)
Innlevert: 10.03.2021
Sendt: 10.03.2021
Besvart: 16.03.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): I Adresseavisen 10. mars skriver næringsministeren om Lian restauranten i Trondheim som nå er sterkt truet av salg. Blant annet skriver statsråden: "Trøndelag har blitt en matregion i verdensklasse. Det ene talentet etter det andre vokser frem på Trondheims kjøkken. Det har stor verdi å bevare dette. Og alle må bidra...Lytt til smellet i døren – støtt lokalt næringsliv! Jeg skal fortsette å gjøre mitt for å hjelpe flest mulig gjennom pandemien."
Hva statsråden gjøre helt konkret for å sikre at restauranter som Lian kan fortsette?

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Siden 12. mars i fjor har regjeringen fremmet omfattende økonomiske tiltak for å begrense de negative konsekvensene av koronapandemien og smitteverntiltakene. Gjennom fjoråret ble det vedtatt midlertidige krisetiltak på til sammen 131 mrd. kroner, og utgiftsveksten på statsbudsjettet har aldri vært høyere i moderne tid enn fra 2019 til 2020. Mange av tiltakene er vedtatt forlenget inn i 2021 gjennom Stortingets behandling av Prop 79 S, jf. Innst. 233 S.
Kompensasjonsordningen gir bedrifter tilskudd når pandemien og smitteverntiltak begrenser mulighetene for å drive næringsaktivitet. Under ordningen får bedriftene støtte til faste uunngåelige kostnader. På denne måten kommer flere bedrifter seg gjennom pandemien og arbeidsplasser trygges.
Tall fra Brønnøysundregistrene som forvalter ordningen, viser at serveringsnæringen er blant næringene som mottar mest i støtte. Det synes derfor som om ordningen er relevant og treffer et stort antall mottakere innenfor næringen. Brønnøysundregistrene oppdaterer fortløpende informasjon om hvem som mottar støtte på sine hjemmesider.
Samtidig vil ikke staten kunne bære alle kostnader ved en pandemi, og vi vil se at foretak går konkurs eller avvikles som følge av pandemien. I tillegg er det noen begrensninger i en automatisk løsning som kompensasjonsordningen. Begrensninger følger også av statsstøtteregelverket.
Den nasjonale kompensasjonsordningen er imidlertid kun ett av mange tiltak som nå gjennomføres for å avhjelpe situasjonen i næringslivet – herunder serveringsnæringen. Stortinget har blant annet bevilget 1,75 mrd. kroner til kommunene, slik at de kan kompensere lokale virksomheter som er rammet av nasjonale eller lokale smitteverntiltak.
Kommunene får betydelig frihet til å støtte de virksomhetene som trenger det mest. Det kan for eksempel være virksomheter innenfor reiselivs-, arrangements- og serveringsnæringene som har opplevd økte kostnader eller økonomisk tap som følge av smitteverntiltak og nedstenging. Bevilgningen skal også fungere som en ventilordning for virksomheter som helt eller delvis faller utenfor den generelle kompensasjonsordningen.
Jeg ønsker også å trekke frem omstillingsordningen forvaltet av Innovasjon Norge. Omstillingsordningen skal bidra til nødvendig omstilling og en mer hensiktsmessig tilpasning av den samlede kapasiteten i event- og reiselivsnæringene, samt bygge opp under målet for næringspolitikken som er størst mulig samlet verdiskaping innenfor bærekraftige rammer. Midlene skal gi virksomheter tilgang til likviditet slik at de kan gjennomføre nye omstillingsprosjekter for å tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i markedene som følge av koronapandemien. Gjennom Stortingets behandling av Prop 79 S, jf. Innst. 233 S, ble det bevilget 1 mrd. kroner til å videreføre ordningen til og med 30. juni 2021.
Deler av serveringsbransjen har vært inkludert i de to første utlysningsrundene for ordningen (fotnote 1). Per 9. mars 2021 har Innovasjon Norge gitt tilsagn om til sammen 17,8 mill. kroner til 30 bedrifter fra serveringsnæringen. I arbeidet med utformingen av detaljene for neste utlysningsrunde ser regjeringen blant annet på om ordningen kan utvides til å inkludere hele serveringsnæringen.
Etter hvert som befolkningen vaksineres og samfunnet kan åpnes opp, blir det stadig viktigere å få folk tilbake i jobb. Omfattende permitteringsordninger har avlastet næringslivet for store kostnader. Det gjelder ikke minst for tjenestenæringene. Den nye lønnsstøtteordningen trer i kraft 15. mars. Ordningen er primært rettet inn mot dem som har vært hardt rammet over lang tid. Formålet er å få permitterte raskere tilbake i jobb. I tillegg vil denne ordningen gjøre det lettere å hente tilbake folk som kan arbeide med å forberede bedriftene på den dagen aktiviteten tar seg opp igjen.

Fotnote 1:
Servering (NACE 56), hvor opplevelse er en sentral del av tilbudet