Lars Haltbrekken (SV): I dag kan organisasjoner som rydder i marine områder, levere søpla de rydder gratis. Men organisasjoner som for eksempel rydder i skogen må betale for å levere søpla de har ryddet. Landforsøpling er et stort miljøproblem, og ender til slutt opp i havet.
Vil statsråden utvide refusjonsordningen for eierløst marint avfall til også å inkludere opprydningsaksjoner av eierløst avfall som ligger på land?
Begrunnelse
Opp igjennom årene har flere frivillige blitt sittende igjen med regninga fordi søpla de plukket ikke var i marine områder. I dag må organisasjoner bruke mye tid og krefter på å forhindre at lokale ryddeaksjoner kan havne i en situasjon der de må betale for å levere avfallet de har ryddet. Det er tid og krefter som kunne vært brukt til å rydde forsøpling i naturen. Det fører ofte til at planer om denne typen opprydding skrinlegges, og søpla blir liggende, skader dyr eller havner til slutt i havet. Mangelen på finansieringsmuligheter for opprydding av landforsøpling fører til en unødvendig terskel for opprydding, særlig i innlandet. De som ønsker å rydde i skog og mark, ender opp med å ikke gjøre det, fordi de blir opplyst om at de kan risikere å sitte igjen med regningen.
Dyr og mennesker skades av forsøpling på land på samme måte som i vann. For eksempel dør over tusen kyr hvert år pga. fremmedlegemer i fôret, slik som drikkebokser som er kastet i veikanten og som skjæres opp av kantslått eller i fôrhøsteren. Det finnes også mange eksempler på dyr som vikler seg inn i forsøpling på land, bla. hjorter som setter gevir fast i bøtter og tau og pinnsvin som går seg fast i take-away-begre. Landdyr spiser også forsøpling. I Norge har vi funnet kyr og andre beitedyr med baller av plast i magesekken, og i Midt-Østen påviste nylig en studie på 30 000 kameler at plastballer i magen var dødsårsak på 300 kameler. Miljøfarlige stoffer kan også lekke ut fra forsøpling på land og få uheldige konsekvenser i luft, jord og vann i nærmiljøet.
Landforsøpling er hovedkilden til marin forsøpling. På verdensbasis anslås det at 80 % av den marine forsøplingen kommer fra land, og selv om denne andelen er noe lavere i fiskerinasjonen Norge, er opprydding av forsøpling på land, og finansiering av det, svært viktig også for å bekjempe marin forsøpling og plast i havet.
For å forhindre misbruk av ordningen kan man vurdere å legge til flere kontrollfunksjoner i ordningen for å unngå misbruk. Krav om gjennomsiktige sekker er også en måte å forebygge misbruk. Mange avfallsselskap har gått over til å kun ta imot gjennomsiktige sekker for å forebygge f.eks. brann fra feilsortert, farlig avfall. Dette er en god måte å sikre at avfall som leveres inn er forsøpling, og ikke privat avfall.