Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1622 (2020-2021) Innlevert: 12.03.2021 Sendt: 15.03.2021 Besvart: 22.03.2021 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad
Freddy André Øvstegård (SV): Svartebørsproblematikk brer om seg. For eksempel i forbindelse med lanseringen av spillmaskiner fra Sony og Microsoft med begrenset antall produkter på markedet, der store volum kjøpes opp og selges videre privat til høyere pris.Vil statsråden foreta seg noe for å motvirke dette, for eksempel å vurdere å utvide svartebørs-paragrafen til å gjelde flere produkter enn i dag?
Kjell Ingolf Ropstad: Kjøp og salg av både brukte og ubrukte varer utenfor butikk er stadig mer vanlig, og er et viktig bidrag til en fungerende sirkulær økonomi. Som regel videreselges varer til en lavere pris enn den opprinnelige prisen, men i enkelte tilfeller kan verdien av enkelte produkter stige etter at de er solgt fra opprinnelige utsalgssted. Ved lansering av nye og populære produkter innen forbruksteknologi kan det for eksempel oppstå situasjoner hvor etterspørselen etter nye produkter overstiger produksjonskapasiteten til selskapene som har utviklet dem. I en del tilfeller kan det da framstå som fristende for enkelte å kjøpe opp eksemplarer med tanke på videresalg. Det oppstår da et andrehåndsmarked hvor prisene overstiger veiledende pris i butikkene. Jeg er enig med representanten i at det kan være frustrerende for forbrukere som ønsker å handle disse varene at de ikke får tak i produktene i butikkene. Til forskjell fra billetter til kulturarrangementer, som er regulert i den såkalte svartebørsloven, er likevel ikke denne type forbruksvarer et engangsgode med tilgangsbegrensning som mister sin verdi etter et gitt tidspunkt. Dersom det er stor etterspørselen etter varer vil dette normalt føre til økt produksjon av varen. Mulighetene til å kreve store prispåslag i andrehåndsmarkedet på for eksempel Playstation 5 forsvinner når Sony igjen kan levere varene til butikkene og forbrukerne igjen kan handle dem der. Tålmodige kunder vil da igjen få mulighet til å handle varen til opprinnelig pris i butikken. Som forbrukerminister er derfor min vurdering at det ikke er behov å gripe inn i markedet med nærmere lovregulering av dette.