Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1626 (2020-2021)
Innlevert: 12.03.2021
Sendt: 15.03.2021
Besvart: 22.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Hvor mange sykehjem serveringer alkohol til innbyggere og besøkende?

Begrunnelse

Mange liker å drikke øl eller vin til maten. De som bor hjemme kan velge hva de vil drikke, men flere av de som bor på institusjoner har ikke mulighet til å kjøpe alkohol. De som bor på sykehjem bør å valgfrihet til å leve et godt liv. For noen av dem er et glass øl til maten en frihet de vil ha.
Flere av de eldre som jeg har snakket med savner friheten til å kjøpe et glass øl til maten. Jeg leste meldingen 15, "Leve hele livet - En kvalitetsform for eldre". Alkohol ble nevnt bare for helseutfordringer, og ingenting om valgfriheten mange av de eldre vil ha.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Valgfrihet er en av kjerneverdiene i regjeringens arbeid med å skape pasientens helsetjeneste. Regjeringen er opptatt av medvirkning og valgfrihet i alt vi gjør, og dette synliggjøres i blant annet stortingsmeldinger, budsjett og andre innsatsområder.
Meld. St. 15 (2017-2018) Leve hele livet – En kvalitetsreform for eldre er regjeringens hovedsatsing for å bedre kvaliteten i helse- og omsorgstjenestene til eldre, og for å skape et mer aldersvennlig samfunn. Kvalitetsheving i tjenestene handler blant annet om valgfrihet for den enkelte, og muligheten til å påvirke eget liv og innhold i tjenestene. Spørsmålet "Hva er viktig for deg?" er minst like viktig her som ellers. Dette gjelder også på institusjoner som sykehjem. Dersom øl eller vin til maten er viktig for den enkelte er det kommunens ansvar å legge til rette for dette, på lik linje med andre behov.
Regjeringen skal i løpet av vinteren 2021 legge fram en nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre. Strategien skal bidra til å understøtte innsatsområdet "mat og måltider" i reformen Leve hele livet. Målet med ernæringsstrategien er blant annet å skape gode måltidsopplevelser i tråd med målene i Leve hele livet. I strategien framkommer det tydelig gjennom innsatsområdet "Individuelt tilpasset mat- og ernæringsoppfølging" at tjenestene skal legge til rette for valgfrihet innen mat og drikke. Matomsorg handler om å ta hensyn til hva mat og måltider betyr for den enkelte, og det er et mål at eldre mennesker opprettholder selvstendighet så lenge som mulig, også etter at de flytter inn på institusjon.