Skriftlig spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1637 (2020-2021)
Innlevert: 14.03.2021
Sendt: 15.03.2021
Besvart: 18.03.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Sandra Borch (Sp)

Spørsmål

Sandra Borch (Sp): Hvorfor vurderer statsråden at Nord-Norge skal ha dårligere helikopterløsninger for redning og politiet enn Sør-Norge?

Begrunnelse

Regjeringa har flytta seks av Forsvarets Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge. Dermed forsvant Forsvarets helikopterbistand til politiet i Nord-Norge. På Taralrud utenfor Oslo er det tre spesialbygde, topp moderne politihelikoptre som er operert av politiets egen helikoptertjeneste. Fra mai 2020 har politiet inngått en kontrakt med et sivilt helikopterselskap med en maskin på beredskap for politiet som verken har politiets sensorkapasitet, mulighet for overføring av bilde til politiets operasjonssentral, mulighet for å sette inn politifolk på objekter eller mulighet for skarpskyting fra helikopteret.
I Prop. 85S (2020-2021) legger regjeringa frem forslag om å bruke 1,86 mrd. på innleie av et sivilt Super Puma-redningshelikopter. Dette er et helikopter som har mindre kapasitet, mindre rekkevidde, mindre utstyr og dermed vil ha mindre aksjonsradius enn Redningstjenestens AW101 SAR Queen helikoptre. Samtidig er 330-skadronen i full gang med innfasing av SAR Queen-helikoptrene og siden regjeringens beslutning om å opprette redningshelikopterbase i Troms høsten 2019 har det vært god tid til å vurdere og eventuelt endre planene for innfasing slik at også Troms får verdens beste redningshelikopter.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Justis- og beredskapsdepartementet (JD) har lagt fram forslag om etablering av ny redningshelikopterbase i Tromsø og felles operasjon med Sysselmannens helikoptertjeneste, jf. Prop. 85 S (2020–2021) Etablering av ny redningshelikopterbase i Tromsø og felles operasjon med Sysselmannens helikoptertjeneste. Det tas sikte på oppstart i løpet av 2022.
Det er inngått kontrakt for anskaffelse av 16 nye SAR Queen-redningshelikoptre til erstatning for dagens Sea King-maskiner. SAR Queen vil bli innfaset på alle de seks redningshelikopterbasene på fastlandet og arbeidet med dette pågår. Det vil på sikt bli vurdert om det er hensiktsmessig å gå over til Forsvaret som operatør av Tromsøbasen. En slik vurdering vil først kunne bli gjort når det foreligger tilstrekkelig erfaring med driften av de nye SAR Queen-redningshelikoptrene, jf. JDs Prop. 1 S (2019–2020).
Innenfor kostnadsrammen for anskaffelse av nye redningshelikoptre mv. skal anskaffelsen, i tråd med Prop. 101 S (2014-2015) Endringer i statsbudsjettet 2015 under Justis- og beredskapsdepartementet (redusert kostnadsramme for anskaffelse av nye redningshelikoptre mv.) og Innst. 267 S (2014-2015), styres etter en målprioritering på fremdrift. Dersom SAR Queen skulle vært benyttet på Tromsøbasen fra 2022 vil dette kunne skape forsinkelser i et allerede komplekst innføringsprogram på de øvrige basene. På bakgrunn av ovennevnte er en sivil operasjonsløsning det mest realistiske alternativet for å få på plass en ny redningshelikopterbase i Tromsø allerede fra neste år. Det legges til grunn at tjenesten på Tromsøbasen skal ha god kvalitet, med krav om 98 pst. tilgjengelighet, døgnkontinuerlig tilstedevakt og 15 minutters beredskap. Basen skal betjenes med maskiner som leverer fullverdig redningshelikoptertjeneste, noe de har bevist gjennom svært krevende operasjoner over flere år bl.a. i Florø og på Svalbard. Dette vil medføre en betydelig styrking av redningshelikopterberedskapen i Nord-Norge.
For å sikre at beredskapen for politiet er ivaretatt i Nord-Norge, har politiet inngått en avtale med et privat selskap som sikrer politiet tilgang på helikopter som står på en times beredskap gjennom hele året. Avtalen trådte i kraft 1. mai 2020. Det er hentet inn en opsjon på kapasitet til politiet i forbindelse med Tromsø-basen. Justis- og beredskapsdepartementet vil på et senere tidspunkt vurdere om opsjonen skal benyttes.