Arne Nævra (SV): Som ved alle nye utbygginger, er det viktig at det før bygging av Polarsirkelen Lufthavn ved Mo i Rana blir gjort gode biologiske kartlegginger og laget klimabudsjett for prosjektet. De biologiske utredningene som er gjort er over ti år gamle.
Vil statsråden bidra til at det blir gjort nye biologiske undersøkelser etter ny standard for konsekvensutredninger som kom i 2017 og vil han påse at det blir utarbeidet et detaljert klimabudsjett, ikke minst med tanke på de berørte myrområdene?
Begrunnelse
Forarbeidet til flyplassen har pågått i mange år. Den biologiske utredningen fra Asplan Viak er nå 12 år gammel. Utredningen er mangelfull mht.:
• Avrenning fra flyplassområdet til det nasjonale laksevassdraget Ranelva i byggefase og driftsfase
• Mangelfull analyse av klimautslipp som følge av drenering av myr i flyplassområdet. Myr utgjør omlag 30 % av arealet og undersøkelser med georadar viser en dybde flere steder på 6-7 meter.
• Utredningene er ikke gjort iht. de oppdaterte kravene til konsekvensutredninger fra 2017. Vi tenker her at paragraf 28 "Oppdatert kunnskap" er relevant. Sitat: "Hvis det går lang tid fra gjennomført høring av konsekvensutredningen til tidspunkt for endelig vedtak, skal ansvarlig myndighet forvisse seg om at oppdatert kunnskap legges til grunn for sluttbehandling av saken, jf. § 29."
• Artsdatabankens rødlister for arter og naturtyper er begge oppdatert etter at Asplan Viak lagde sin rapport i 2008.
• Det mange kalte små og store skandaler knytta til utbygginga av Evenes flystasjon viser problemene som kan oppstå ved mangelfulle utredninger tilknytta et slikt prosjekt.