André N. Skjelstad (V): Er det aktuelt for statsråden å se på ordningen med skattlegging av vannkraft, slik at det blir lønnsomt å produsere så mye kraft som mulig og at økt produksjon ikke får negative skattemessige konsekvenser for kraftprodusentene?
Begrunnelse
Torsdag 18. mars kan vi lese en sak på NRKs nettsider om kraftverket ved Eidsfossen i Gloppeelva. Fremfor å forsyne 1 500 husstander i kommunen med kortreist strøm, har de valgt å nedskalert. Om de legger seg under grenseverdien på 10 megavoltampere (MVA), så slipper de å betale grunnrenteskatt. Om de hadde valgt å produsere 20 gigawattimer mer, som de har mulighet til, ville ikke produksjonen vært lønnsomt.
Fremtiden er elektrisk og i tiden fremover er vi nødt til å utnytte de ressursene man allerede har, blant annet gjennom å sikre at kraftverkene produserer så mye kraft som mulig, uten at det ikke går på bekostning av lønnsomheten. Det er et paradoks at vi ser rundt oss etter nye kraftkilder, samtidig som vi ikke fullt ut klarer å utnytte de kraftverkene vi allerede har.