Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1778 (2020-2021)
Innlevert: 25.03.2021
Sendt: 26.03.2021
Besvart: 13.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvilke kroppsvisiteringsprosedyrer benyttes av politiet for å avdekke ulovlige narkotiske stoffer på ungdom, der det utelukkende er mistanke om eget bruk, og hvor mange ungdommer (under 21 år) opplevde i hhv. 2019 og 2020 å måtte strippes nakne under en slik kroppsvisitasjon, og ble det i den forbindelse samtidig gjennomført undersøkelse av kroppens hulrom?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Straffeprosessloven gir hjemmel til personransaking for å avdekke besittelse av narkotika til eget bruk. Dette er et inngripende tiltak som bare kan benyttes når nærmere angitte vilkår er oppfylt. Det oppstilles krav til kvalifisert mistanke, vurdering av inngrepets forholdsmessighet, samt effektiv kontroll med at reglene er fulgt, såkalt legalitetskontroll.
Det tilligger riksadvokaten å klargjøre rammene for de konkete vurderingene som politiet og påtalemyndigheten må gjøre ved anvendelsen av tvangsmidler under etterforskning av straffbare forhold, dersom det er behov for dette.
Jeg viser til at Riksadvokaten 9. april 2021 publiserte et brev til politidistriktene, statsadvokatembetene, Kripos og Økokrim om påtalemyndighetens legalitetskontroll med tvangsmiddelbruk. Riksadvokaten viser til at det innen politiet og påtalemyndigheten kan synes å herske ulike synspunkter og en viss usikkerhet om anvendelsen av særlig ransakingsreglene i saker om bruk av narkotika. Formålet med brevet er å klargjøre de rettslige utgangspunktene som skal legges til grunn ved de konkrete vurderingene som må foretas i enkeltsaker.
Når det gjelder tallene som etterspørres, krever det en omfattende manuell gjennomgang av saker. Det har ikke vært mulig å fremskaffe slike tall på kort varsel.