Nicholas Wilkinson (SV): Svakheter i overvåkingssystemene for smittsomme sykdommer var kjent lenge før Korona-utbruddene. F.eks. varslet regjeringen i 2019 endringer i rapporteringskravene.
Er det som ble beskrevet som et «akutt behov for å styrke overvåkingssystemene» nå ivaretatt slik at vi kan være trygge på at vi har oppegående og sikre overvåkings- og varslingssystemer?
Begrunnelse
Bergens Tidende skriver i dag;
«Da koronapandemien rammet Norge, erkjente myndighetene at de ikke hadde god nok oversikt over smittetilfeller og lokale utbrudd. Tre måneder etter at Norge stengte ned slo Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet alarm i en rapport til Helse- og omsorgsdepartementet:
“De digitale systemene for overvåking av smittsomme sykdommer er til dels utdaterte. Området har ikke vært prioritert. Det er derfor et betydelig etterslep”.
I rapporten ble det beskrevet et umiddelbart behov for å investere nær 100 millioner kroner for å oppdatere en rekke systemer som skulle gjøre det lettere å følge utviklingen i pandemien.
En av løsningen var innføring av et elektronisk system for innsending av lovpålagte meldinger om tilfeller av smittsomme sykdommer. Hvis en fastlege oppdaget at en pasient var smittet av covid-19, måtte det manuelt sendes et skjema til FHI gjennom posten. Det var ikke mulig å sende meldingen elektronisk. Selv om en elektronisk løsning ble etablert høsten 2020, melder flere kommuneleger at dette er så tungvint at fortsatt velger å sende meldingen som brev i posten.
I en annen rapport skrev FHI og Helsedirektoratet at det er “akutt behov for å styrke overvåkingssystemene”. Årsaken er at utbrudd bør oppdages umiddelbart, slik at de kan slås ned før de fører til større bølger.
Bergens Tidende har avdekket at en rekke koronautbrudd på landets sykehjem ikke er registrert av FHI. Utbrudd på helseinstitusjoner i minst 15 kommuner er ikke med i FHIs database over utbrudd – Vesuv. Disse utbruddene er dermed heller ikke med når myndighetene redegjør for omfanget i ulike rapporter, selv om det understrekes at underrapporteringen er betydelig.
I 2019 la regjeringen frem en ny handlingsplan for et bedre smittevern. Ett av forslagene der er å pålegge alle kommuner å rapportere, enten de har utbrudd eller ikke – såkalt nullrapportering.
Tanken er at kommunene, når de uansett må rapportere, vil følge loven og melde fra om alle utbrudd.
Helse- og omsorgsdepartementet har ennå ikke tatt stilling til om et slik rapporteringskrav skal innføres, opplyser de i en e-post.»