Skriftlig spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1929 (2020-2021)
Innlevert: 15.04.2021
Sendt: 15.04.2021
Besvart: 21.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Vil statsråden i kraft av sin instruksjonsadgang sørge for at tilfeller som beskrevet her inngår i UDIs nærmere retningslinjer om hva som er «særlige grunner» for innreise?

Begrunnelse

VG skrev 2. april 2021 om Alexander Peijariniemi Jeilen som til tross for å ha bodd hele sitt liv i Norge, nektes innreise. Han har både familie, arbeidskontrakt og sosialt nettverk i Norge, men har som følge av sitt finske statsborgerskap gjennomført militærtjeneste i Finland.
Etter midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen § 2 annet ledd kan en utlending gis rett til innreise i Norge dersom «særlige grunner» tilsier det, blant annet begrunnet i «sterke velferdshensyn». I rundskriv G-11/2021 presiseres at «ovennevnte liste ikke uttømmende angir hva som kan anses som en «særlig grunn». Utlendingsdirektoratet kan gi nærmere retningslinjer.
Justis- og beredskapsdepartementet opplyser i sitt svar til VG at hvorvidt Alexander kan falle inn under unntaket for innreise avgjøres på grensa, og at de utover dette ikke har noe formening om hvorvidt tilfeller som dette bør unntas innreisenekt, eller ikke.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: For å begrense risikoen for importsmitte, særlig import av muterte virusvarianter, strammet regjeringen i slutten av januar igjen kraftig inn på utlendingers adgang til innreise til Norge. I utgangspunktet får nå kun utlendinger som er bosatt i Norge anledning til å reise inn. Dette gjelder også EØS-borgere. Bakgrunnen for innstramningene var helsemyndighetenes anbefaling om at det kun bør gis adgang til innreise til personer som kan dokumentere at reisen har et nødvendig formål som ikke kan utsettes. Helsemyndighetene har senest 12. april anbefalt at de strenge innreiserestriksjonene opprettholdes inntil videre.
Det gjøres likevel fremdeles unntak for grupper som anses å ha en særlig tilknytning til Norge eller et viktig formål med sitt besøk her, herunder utlendinger i kritiske samfunnsfunksjoner, utlendinger innen transportsektoren og utlendinger som etter søknad har fått godkjent innreise som strengt nødvendig næringskritisk personell. Det gjøres også unntak for nære familiemedlemmer, det vil si for ektefelle/samboer/registrert partner, samt for foreldre og mindreårige barn. Inntil videre er det ikke åpnet for innreise for utlendinger over 18 år med foreldre i Norge.
Etter innreiserestriksjonsloven § 2 annet ledd kan en utlending gis rett til innreise dersom «særlige grunner» tilsier det. Unntaket er ment som en snever sikkerhetsventil, og jeg mener det ikke er riktig nå å gi føringer for en utvidet tolkning av dette unntaket. Den konkrete vurderingen av hvem som skal gis adgang til innreise må uansett gjøres på grensen.
Jeg har forståelse for at innreiserestriksjonene er vanskelig for mange mennesker. Regjeringen har lagt vekt på at gjenåpningen skal skje gradvis og kontrollert og vil fortsette med å vurdere lempinger i regelverket frem til innreiserestriksjonene kan avvikles helt. Som ledd i den gradvise gjenåpningen planlegges det i trinn 2 bl.a. for lettelser for familiebesøk fra utlandet.