Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1995 (2020-2021)
Innlevert: 22.04.2021
Sendt: 22.04.2021
Besvart: 04.05.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Vil statsråden bidra til å få på plass en overgangsordning for norske fysioterapistudenter i Danmark, som underveis i sitt utdanningsløp har fått endret sine krav for å oppnå autorisasjon i Norge, og hvordan vil han sørge for bedre forutsigbarhet for studenter som tar helsefaglig utdanning i utlandet, når det gjelder norsk godkjenning av utdannelsen?

Begrunnelse

Fysioterapeuter utdannet i Danmark før 2020 fikk automatisk autorisasjon i Norge. Etter at den nordiske overenskomsten falt bort, må disse studentene nå gjennomføre turnustjeneste i Norge, dersom de søker autorisasjon på bakgrunn av utdanning. Dette medfører både ventetid etter gjennomført utdannelse i Danmark, før man kan starte på turnusen, lengre tid før man blir autorisert og hardere konkurranse om praksisplassene for studentene ved de norske utdanningsinstitusjonene.
Turnus er viktig for kvaliteten på utdanningen, samtidig er det svært utfordrende for studenter at man starter på et utdanningsløp utenlands, der «spillereglene» endres underveis. Nylig hadde man en liknende problemstilling for legestudenter i Danmark, hvilket ble tatt opp i skriftlig spørsmål dok. nr. 15:949 (2020-2021). Samtidig oppfordres norske studenter i andre sammenhenger til å ta utdanning i utlandet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er riktig, som representanten påpeker, at norske fysioterapistudenter i Danmark, i likhet med et stort antall andre helsefaglige studenter i nordiske land, opplevde at forutsetningene for å få godkjenning ble endret da de delene av den nordiske Arjeplog-avtalen som handlet om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner ble avviklet 1. februar 2020.
Etter 1. februar 2020 vurderes nyutdannede kandidater fra de nordiske landene etter EØS-reglene for godkjenning av yrkeskvalifikasjoner. For de fleste gruppene har ikke dette hatt særlige praktiske konsekvenser, men for danskutdannede fysioterapeuter har endringen medført at de må fullføre den norske turnustjenesten før de kan kvalifisere til autorisasjon.
De nordiske landene etablerte ingen overgangsordninger for studenter som ble berørt av endringene, utover at det tok i overkant av et år fra det ble offentliggjort at avtalen var endret til endringene trådde i kraft. Enkelte nyutdannede kandidater opplevde som en følge av dette at forutsetningene for å få autorisasjon i Norge har endret seg fra det tidspunktet de startet sine studier. Jeg har forståelse for at dette kan oppleves urimelig for den enkelte.
Samtidig så er det slik at godkjenningspraksis kan endres på bakgrunn av for eksempel endringer i regelverk, utdanning eller fordi godkjenningsmyndighetene får informasjon som endrer tidligere vurderinger. Det er godkjenningspraksisen på det tidspunktet kandidater søker om godkjenning som er gjeldende for den aktuelle søknaden. Utenlandsstudenter innen helsefag må derfor ta høyde for at det er en risiko for at godkjenningspraksisen kan endres etter at man har tatt sitt utdanningsvalg. Informasjon om dette framgår blant annet av nettsidene til Helsedirektoratet og Lånekassen.
Helse- og omsorgsdepartementet vil derfor ikke på nåværende tidspunkt ta initiativ til å etablere en egen overgangsordning for fysioterapikandidater med utdanning fra Danmark. Jeg gjør for øvrig oppmerksom på at likebehandlingsprinsippet som følger av EØS-regelverket på området ville medført at en slik overgangsordning også måtte åpnes for fysioterapikandidater fra andre EØS-stater, og ville også kunne hatt konsekvenser for andre grupper som får endret godkjenningspraksisen.