Hans Andreas Limi (FrP): Det er vedtatt å innføre kildeskatt på leie av skip, fartøy, rigg mv. fra oktober i år, med et anslått proveny på 100 mill. kroner.
Hvilken betydning får det for de beregnede inntektene av kildeskatten for 2021 dersom selskapene tilpasser seg, og eierskapet til kun to rigger flyttes til Norge?
Begrunnelse
Finansdepartementet mener riggeiere i utlandet, som leier ut til datterselskaper på norsk sokkel, tar så høye leiepriser at de flytter overskudd fra Norge. Derfor har departementet presset igjennom kildeskatt på leie av rigg, fartøy mv. fra 1. oktober 2021. Kildeskatten utgjør 15 pst. av leien riggoperatørene betaler. For de som rammes, så vil kildeskatten i de fleste tilfeller spise opp overskudd og mer til fordi marginene på slik virksomhet er lave. Skatten vil gjøre det ulønnsomt på norsk sokkel.
Riggnæringen har selv dokumentert at leiebetalinger for rigg mv. ikke er overskuddsflytting. Kildeskatten på leie av visse fysiske eiendeler, som i hovedsak faller på rigger, er forutsatt å gi skatteinntekter på flere hunder millioner kroner på årsbasis, men mye tyder på at anslaget er for høyt.
I Prop. 1 LS (2020-2021) uttaler Finansdepartementet at:
«Det er svært vanskelig å anslå hvordan selskapenes tilpasninger vil slå ut. På kort sikt antar departementet på svært usikkert grunnlag at tilpasninger vil redusere grunnlaget for kildeskatt på leiebetalinger med om lag 80 pst. Det tilsier at en kildeskatt på 15 pst. for visse fysiske eiendeler vil øke provenyet på årsbasis med om lag 400 mill. kroner. Med innføring f.o.m. 1. juli tilsier dette en påløpt og bokført provenyøkning med 200 mill. kroner i 2021 og 200 mill. kroner i 2022.»
I budsjettavtalen ble iverksettelsen utsatt til 1. oktober 2021, og det påløpte og bokførte provenyet ble redusert til 100 mill. kroner i 2021.
Hvis selskapene tilpasser seg, og eierskapet til kun to rigger flyttes til Norge, noe en nylig undersøkelse utført av Rederiforbundet blant alle selskap som driver rigg på norsk sokkel kan tyde på, så synes inntektene å bli lavere enn anslått.
Av undersøkelsen går det frem at kildeskatten går ut over arbeidsplasser, konkurranse og investeringer, også knyttet til klima- og miljø. Det blir et dårligere marked.
Grunnen til at slike rigger ikke eies fra Norge har ikke med skatteplanlegging å gjøre, men at rigger ikke bare er på norsk sokkel. Det er kompliserte skatteregler for å ta driftsmidler ut og inn av ulike beskatningsområder. Derfor har riggselskapene organisert seg steder med enkle og stabile regler. Det gjør at de enkelt kan flyttes, og det gjør tilgangen på rigg og konkurransen god.