Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2050 (2020-2021)
Innlevert: 27.04.2021
Sendt: 28.04.2021
Besvart: 04.05.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Hva har organisasjonene ikke forstått, som gjør at kulturministeren valgte ikke å lyttet til deres helt klare tilbakemeldinger, og når utvides ordningen til å inkludere sommermånedene?

Begrunnelse

Regjeringen valgte å legge ned ordningene for frivillighet og idrett 31.12 og heller komme med ny ordning for 2021, som er vesentlig endret og der man har gått bort fra å kompensere inntektsbortfall som følge av de begrensningene pandemien gir, til å kun dekke direkte kostnader ved arrangementene. Ettersom store deler av den helårige aktiviteten finansieres gjennom arrangementer, der mange naturligvis er kansellert, har mange organisasjoner og lag mistet inntektene som er viktige for å finansiere aktiviteten gjennom hele året. Regjeringen har i tillegg valgt å sette søknadsfrist i etterkant, altså lage en stimuleringsordning som skal stimulere etter at aktiviteten har skjedd. Situasjonen er at organisasjonene selv sitter med all risiko dersom de ønsker å lage arrangement.
I høringsrunden til den nye forskriften var tilbakemeldingene fra høringsinstansene helt tydelige på at inntektsbortfallet fortsatt måtte kompenseres og at det var viktig at ordningene også omfattet sommermånedene, da dette er hovedperiode for mange organisasjoners aktivitet. Viser til innspill fra blant annet Frivillighet Norge, Norges Idrettsforbund, Norsk Musikkråd og Kulturalliansen.
I februar stilte Stortinget seg bak utvidelse av budsjettrammene til stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultur, frivillighet og idrett fram til 1. september (Prop. 79 S). Begrunnelsen for utvidelsen var nettopp å bidra til å skape større forutsigbarhet. Regjeringen har likevel valgt å avslutte dagens ordninger 30.juni og holde tilbake de midlene som er vedtatt for å gi forutsigbarhet for sommermånedene.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Da stimuleringsordningen for frivillighetssektoren var på høring i januar var mange positive til innretningen, særlig når det gjaldt dekning av merkostnader og at aktivitet, ikke kun arrangement, ble støttet i ordningen. Det er riktig at noen organisasjoner var kritiske til at ordningen ikke dekket inntektsbortfall på samme måte som i kompensasjonsordningen for idrett og frivillighet i 2020. For nye støtteordninger i 2021 har det vært regjeringens linje å vri støtten over mot stimulering snarere enn kompensasjon. Dette skyldtes at vi forventet en gradvis gjenåpning av samfunnet denne våren. Dette har ikke slått til, og frivillige organisasjoner har vært nødt til å avlyse det meste av sine planlagte arrangementer og aktiviteter. Departementet har hatt en rekke møter med frivilligheten de siste ukene, for å diskutere hvilke tilpasninger som var viktige å få på plass. Regjeringen har besluttet å justere ordningen, slik at den også dekker mindreinntekter fra arrangement og aktivitet. Denne justeringen er nå oversendt ESA for godkjenning.
Det er ikke riktig at organisasjonene ikke vet hva de kan få dekket i ordningen. Regelverket var på høring i januar, og ESA-godkjent regelverk ble publisert rett før påske. Her fremkommer det hva organisasjonene kunne søke støtte til.
Nå justeres ordningen for å tilpasses smittesituasjonen. Etter at den justerte ordningen er godkjent av ESA vil det legges ut ytterligere veiledningsmateriale for å sikre forutsigbarhet og trygget for organisasjonene, god kvalitet på søknadene og dermed raskere utbetaling av midlene.
Ordningen omfatter veldig mange organisasjoner. I den delen av ordningen som har fordelt 255 millioner kroner til organisasjonene basert på innrapporterte tall fra momskompensasjonsordningen er det over 20 000 organisasjoner som mottar midler. Siden det er så mange organisasjoner som omfattes av ordningen er det viktig å utvikle et godt søknadsskjema som sikrer effektiv forvaltning og samtidig er enkelt for organisasjonene. Dette arbeidet tar tid, men prioriteres høyt i Lotteri- og stiftelsestilsynet.
Når det gjelder forlengelsen av ordningen i sommermånedene signaliserte jeg tidlig til organisasjonene at det var bevilget midler til støtteordninger for idrett og frivillighet i juli og august. Da smittesituasjonen forverret seg var hovedprioriteten å tilpasse ordningen til den faktiske smittesituasjonen, slik at justeringen også kunne legges til grunn for den forlengede perioden. Både justering og forlengelse av ordningen er sendt til ESA for godkjenning.