Skriftlig spørsmål fra Sivert Bjørnstad (FrP) til finansministeren

Dokument nr. 15:2192 (2020-2021)
Innlevert: 11.05.2021
Sendt: 12.05.2021
Besvart: 25.05.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Sivert Bjørnstad (FrP)

Spørsmål

Sivert Bjørnstad (FrP): Det er snart ett år siden Stortinget fattet vedtak om at regjeringen skal fremme forslag om hvordan staten kan stimulere private eiere av kulturminner og kulturmiljøer til jevnt, godt vedlikehold gjennom skatte- og avgiftsinsentiver.
Når forventer statsråden at han vil fremme slike forslag for Stortinget?

Begrunnelse

Stortinget vedtok 16. juni 2020, vedtak 707, følgende:

«Stortinget har drøftet kulturmiljømeldingen, herunder nye nasjonale mål for kulturmiljøpolitikken. Stortinget har vedtatt å be regjeringen i samband med bevaringsstrategiene, fremme forslag om hvordan staten kan stimulere private eiere av kulturminner og kulturmiljøer til jevnt, godt vedlikehold gjennom skatte- og avgiftsinsentiver.»

I prop. 1 S fra Finansdepartementet går følgende frem om departementets oppfølging: ‘Vedtaket vart gjort ved behandlinga av Meld. St. 16 (2019–2020) Nye mål i kulturmiljøpolitikken – Engasjement, bærekraft og mangfold, jf. Innst. 379 S (2019–2020). Oppmodingsvedtaket vil verte følgt opp i samråd med Klima- og miljødepartementet. Finansdepartementet vil kome tilbake til Stortinget med saka." I Innst. 5 S (2020–2021) tok komiteen omtalen til orientering.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Klima- og miljødepartementet arbeider med å utarbeide bevaringsstrategier for prioriterte tema der all virkemiddelbruk skal ses i sammenheng for å ta vare på et mangfold av kulturmiljø, jf. Meld. St. 16 (2019–2020) – Nye mål i kulturmiljøpolitikken – Engasjement, bærekraft og mangfold, jf. Innst. 379 S (2019–2020), (heretter Kulturmiljømeldingen). Ifølge Kulturmiljømeldingen skal Riksantikvaren ha et hovedansvar for utformingen av bevaringsstrategiene og skal i dette arbeidet sikre et godt sektorsamarbeid. Det skal etableres resultatmål og indikatorer for hver bevaringsstrategi, slik at kulturmiljøforvaltningens prioriteringer kan måles og rapporteres. Det skal blant annet vurderes om noen av dagens bevaringsprogram skal videreføres som ordinære tilskuddsposter, kartlegge behov og avklare ansvarsforhold for tilskuddsordninger i dialog med andre sektorer, utarbeide retningslinjer for «særlige grunner» (kulturminneloven § 10) og styrke det tverrfaglige samarbeidet.
Det finnes i dag både statlige, regionale og kommunale tilskuddsordninger til kulturminnetiltak. I tillegg har noen fylkeskommuner og kommuner enkelte særordninger når det gjelder tilskudd til verneverdige bygninger. Noen få stiftelser gir
også slike tilskudd. Under stortingsbehandlingen av Kulturmiljømeldingen vedtok Stortinget å be regjeringen «i samband med bevaringsstrategiene, fremme forslag om hvordan staten kan stimulere private eiere av kulturminner og kulturmiljøer til jevnt, godt vedlikehold gjennom skatte- og avgiftsinsentiver.»
Jeg følger opp dette anmodningsvedtaket i samarbeid med Klima- og miljødepartementet, og vil komme tilbake til Stortinget med oppfølgingen i forbindelse med bevaringsstrategiene.